Archiwizacja dokumentacji własnej archiwum

Zaczęty przez bubus, Styczeń 07, 2024,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bubus

Witam, pytanie może i głupie, ale chciałbym zrobić porządek w swojej szafce z segregatorami i przenieść do archiwum sprawy z kilku lat wstecz. Dobrze rozumiem, że nie robię sam sobie spisu zdawczo-odbiorczego?  ;D  Co zrobić z drugimi egzemplarzami spisów z działów, które już wiem, że nic w tym roku nie przekażą (zlikwidowane komórki lub takie, które są na bieżąco z archiwizacją), a chciałbym zwolnić te segregatory? Mogę je dołożyć do pierwszych egzemplarzy i przechowywać razem w teczce?

inka

Moje archiwum podlegało pod wydział administracyjny, więc kiedy ten wydział miał termin zdawania akt, dopisywałam do spisu zdawczo-odbiorczego np. wnioski o udostępnienie dokumentacji.
Nie przekazywałam dokumentacji dotyczącej skontrum, brakowania, ekspertyz, przekazywania materiałów archiwalnych, ewidencji archiwum. Traktuję to jak podręczną dokumentację, która jest potrzebna do funkcjonowania archiwum tak długo jak istnieje.

Cytat: bubus w Styczeń 07, 2024,
Co zrobić z drugimi egzemplarzami spisów z działów, które już wiem, że nic w tym roku nie przekażą (zlikwidowane komórki lub takie, które są na bieżąco z archiwizacją), a chciałbym zwolnić te segregatory? Mogę je dołożyć do pierwszych egzemplarzy i przechowywać razem w teczce?

Pierwszy egzemplarz spisu zdawczo-odbiorczego umieszcza się w zbiorze, w którym spisy zdawczo-odbiorcze wpina się po kolei, tzn. nr 1,2,3, itd.

Drugi egzemplarz spisów zdawczo-odbiorczych służy do utworzenia zbioru spisów zdawczo-odbiorczych według komórek organizacyjnych, które zdają dokumentację, np. wydział rolnictwa, wydział administracyjny, itd. Jeśli komórki zostały zlikwidowane, zostawiałam ich segregatory  osobno z informacją w jakich latach funkcjonowały. Nigdy nie łączyłam dwóch wydziałów, ale uważam, że jeśli szczegółowo opisze się segregator i wewnątrz oddzieli wydziały, to można w jednym  połączyć kilka, np. z tym który przejął zadania komórki zlikwidowanej.   

Natomiast nie powinno się łączyć pierwszego i drugiego zbioru, wynika to z par.18 IA z 2011 r., jeśli pod nią podlegacie. Jeśli nie, należy sprawdzić zapisy w swojej instrukcji.

bubus

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź  :)