Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Archiwizacja dokumentacji patentowej

Zaczęty przez krzysiekp, Październik 29, 2023,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krzysiekp

Witam,
chcziałbym zapytać o metodyke postepowania przy archiwizacji dokumentacji otrzymanej z Urzędu Patentowego;
1. czy archiwzujecie odrebnie dokumentacje kazdego postepowania?
2. w jakiej formie ja archizujecie z uwzglednieniem, że akta sprawy stanowią także oryginały

krzysiekp

Witam,
chciałbym zapytać o zalecana przez was w ramach nadzoru nad przedpolem archiwalnym metodykę postępowania przy archiwizacji dokumentacji otrzymanej z Urzędu Patentowego;
1. czy archiwizacji podlega odrębnie dokumentacje każdego postępowania?
2. w jakiej formie zalecacie jej archiwizacje z uwzględnieniem, że akta sprawy stanowią także oryginały świadectw: autorskich, ochronnych, praw ochronnych, (teczki wiazane lub inne formy)?

Rovan

Ja zawsze traktowałem dokumentację każdego postępowania patentowego jako osobna jednostkę archiwalną.
Zazwyczaj stosowałem teczki bezkwasowe A4, natomiast zdarzały się również sytuacje gdy częścią dokumentacji były wielkoformatowe schematy, matryce (kalka techniczna) - takie dokumenty trafiały do tubusów, aby uniknąć ich składania.

krzysiekp

Rovan, dzięki za odpowiedź. Niestety w moim przypadku dla części postępowań zachowały się tylko finalne dokumenty czyli świadectwa. W ich treści znajdują się m.in. takie zapisy "Prawo ochronne trwa od 1989.05.29", a data wydania świadectwa to np. 05.05.1994 . Czy cezura czasowa w opisie teczki zawierającej tylko takie świadectwo powinna obejmować te dwie daty czy tylko date sporządzenia świadectwa?

Rovan

W takim przypadku datę obowiązywania ochrony patentowej potraktowałbym jako część tytułu teczki, natomiast datę sporządzenia świadectwa podał jako datę skrajną.

krzysiekp

Przyjmę Twoje rozwiązanie a tytuł uszczegółowie dodatkowo o nazwę wynalazku, rozwiązania itp.