Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

porządkowanie akt

Zaczęty przez Arrchiwistka, Grudzień 14, 2023,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Arrchiwistka

Dzień dobry,
piszę tutaj z nadzieja, że ktoś udzieli mi praktycznej pomocy.

Mianowicie mam w archiwum zakładowym akta, które zostały zarchiwizowane zgodnie z dawnym JRWA i mają kat. B10. Problem w tym, że obecnie JRWA się rozrosło i w tamtych teczkach znajdują się sprawy, które obecnie miałby kat. A. Na dobrą sprawę z jednej teczki powinnam wydzielić co najmniej kilka haseł klasyfikacyjnych. Co powinnam zrobić? Czy mogę samodzielnie wydzielić dokumenty i stworzyć nową teczkę, czy powinnam wnioskować do AP o zgodę na przekwalifikowanie całości? Zaznaczę, że kierownik delegatury wie o tym fakcie i zależny mu żeby zrobić  z tym porządek.

Rovan

Klasyfikacja nie podlega zmianom - zachowujemy tę, która obowiązywała w momencie założenia teczki.
Natomiast zmianom podlega kwalifikacja archiwalna, jeśli w nowym JRWA dokumentacja otrzymała wyższą niż pierwotna kategorię archiwalną.
W sytuacji gdy (z uwagi na inny zakres haseł klasyfikacyjnych w nowym wykazie) tylko część dokumentacji w teczce otrzymało wyższą kategorie archiwalną, przekwalifikowaniu co do zasady powinna podlegać cała teczka.
Ponieważ jednak zdarza się że poszczególne AP mogą różnie podchodzić do tej ostatniej kwestii, zalecałbym konsultację z właściwym miejscowo Archiwum Państwowym.