Dziękuje za odp.
A jeszcze jedno pytanie, bo takie mi zadano i sama mam wątpliwości:
Zgodnie z par. 2 ROZPORZĄDZENIA RADY MINISTRÓW z dnia 21 listopada 2011 r. w sprawie opłat za udostępnienie danych z Rejestru Dowodów Osobistych i dokumentacji związanej z dowodami osobistymi - za udostępnienie danych zgromadzonych w Rejestrze Dowodów Osobistych pobiera się opłatę 31 zł.
A jak to się ma w przypadku, jeśli ktoś chce udostępnienia koperty osoby zmarłej, gdzie koperta ma kat. A i stanowi materiał archiwalny? Czy wtedy takie udostępnienie podlega ustawie o narodowym zasobie archiwalnym, mówiącej że materiały archiwalne udostępnia się bezpłatnie? I jak to liczyć, bo w zasadzie koperta gdzie dowód wydano przed 1979 od początku ma kat. A, nawet jak osoba której koperta dotyczy żyje. I ta koperta jest na stanowisku w zbiorze kopert, i gdyby wtedy ktoś chciał dane z tej koperty to musi uiścić opłatę.
A czy gdy koperty osób zmarłych trafią do archiwum zakładowego to wtedy nadal powinno się pobierać opłatę, interpretując przepis że nadal one stanowią zbiór Rejestru Dowodów Osobistych, tyle że zmieniły miejsce przechowywania ze stanowiska do archiwum zakładowego czy powinny być udostępnione bezpłatnie?
A co z kopertami osób zmarłych, które mają kat. B50 lub B10 - wtedy one nie stanowią materiałów archiwalnych, więc od udostępnienia nadal będzie się pobierało opłatę, mimo iż będą one już w archiwum zakładowym?
Z góry przepraszam jeśli zamieszałam.