brakowanie w chmurach itp

Zaczęty przez Trelka, Wrzesień 27, 2023,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Trelka

Dzień dobry, dowiedziałam się jakiś czas temu, że powinno się zwrócić uwagę kierownikom działów aby w przypadku oddawania dokumentacji do archiwum zakładowego, usuwali wszystko z komputerów, dysków zew., tzw. chmur itp.
Nie wiem natomiast co z programami na których pracują? chodzi o programy do przyznawanie konkretnych zasiłków (węglowy, gazowy i inne) Nie jestem też pewna jak sformułować takie pismo, jak poprawnie nazwać te wszystkie "informatyczne nośniki danych" aby być na pewno dobrze zrozumianą; no i czy powołać się na jakąś podstawę prawną?
Czy ktoś pisał takie pismo? Mógłby podesłać przykład lub jakieś wskazówki?
Byłabym baaaardzo wdzięczna za wszelką pomoc

Rovan

Nie ma obowiązku usuwania kopii dokumentów w związku z ich archiwizacją - do AZ ma trafić jeden egzemplarz dokumentu, natomiast komórka może pozostawić sobie kopię/drugi egzemplarz w systemie teleinformatycznym itp.
Ważne jest to aby w momencie brakowania dokumentów usunąć wszystkie ich egzemplarze - przy czym kolejne egzemplarze dokumentów elektronicznych jako kat. BC nie będą wymagały zgody AP na brakowanie.

W kontaktach z kierownikami działów odnieś się nie tyle do nośników danych, co do dokumentów elektronicznych (dokumentem elektronicznym jest każda treść przechowywana w postaci elektronicznej, nośnik jest kwestią drugorzędną).
Podstawę prawna usunięcia takich dokumentów stanowi ar. 5 ust. 1 UNZA oraz par. 8-9 Rozporządzenia MSWiA z 30.10.2006 r. w sprawie szczegółowego sposobu postępowania z dokumentami elektronicznymi

Trelka

Bardzo dziękuję za wszystkie szczegóły  ;D