Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Dokumentacja szkół i placówek oświatowych

Zaczęty przez agusz, Czerwiec 22, 2006,

Poprzedni wątek - Następny wątek

agusz

Witam na forum i od razu mam pytanie...
Pracuję w archium samorządowym i właśnie pojawił się problem przejmowania akt po zlikwidowanych szkołach i placówkach oświatowych, które do tej pory były przechowywane w różnych miejscach. Bezskutecznie szukam treści zarządzenia MEN nr 27 z 15 listopada 1991 - był tam przykładowy wykaz akt dla oświaty. Czy ktoś może dysponuje elektroniczną wersją? I pytanie drugie: zarządzenie to przestało obowiązywać, czy są jakieś kolejne akty wykonawcze dotyczące postępowania z dokumentami oświatowymi, ich kwalifikacją? Na jakiej podstawie określić kategorię archiwalną? Niestety nie bardzo mogę znaleźć ...
Będę wdzięczna za każdą sugestię dotyczacą oświatówki...
Pozdrawiam
Agnieszka

archiw99

Witam mam taki sam problem co zrobić z tą dokumentacją

Hanna Staszewska

Witam,
mam zeskanowany wykaz akt dla kuratorium w Poznaniu z 1999 r. Jeśli to was urządza, chętnie prześlę.
Pozdrawiam

archiw99

Witam proszę o te skany i z góry dziękuje.

Hanna Staszewska

EwelinaP

Chciałabym odnowić wątek.
W 2012 roku została zlikwidowana szkoła. Przekazano nam większość jej dokumentów. Niestety nie mogłam uczestniczyć w procesie archiwizacji i przyjmowaniu akt. Nie wiem zatem, na podstawie jakiego JRWA kwalifikowano dokumenty. Bo oczywiście do 2012 roku nikt w szkole o wykazie akt nie słyszał. Podejrzewam, że ściągnęli jakikolwiek wykaz dla szkół i w oparciu o niego nadawali tytuły i kategorię archiwalną.
W chwili obecnej jestem na etapie pisania wniosku o brakowanie do ap. No i nie wiem, co wpisać w punkcie o podstawie kwalifikacji. Szukam od kilku dni wykazu, którego numery pasowałyby do naszych i nic...  Wszelkie linki, które udało mi się znaleźć tutaj są nieaktywne... Pracownik ap przesłał mi jakiś wykaz akt kuratorium oświaty, ale tu też nie ma zgodności. Nie chcę wpisywać pierwszego z brzegu wykazu, skoro się nie zgadza. I teraz moje pytanie: czy mogę wpisać jakąś formułkę, że kwalifikacja archiwalna jest poprawna?

Rovan

EwelinaP

Jeszcze rano nie mogłam wejść na strony NDAP z tymi wykazami... Niestety to też nie ta rzeczówka. Ustaliłam już strategię działania z ap. Nie będę naginać rzeczywistości. Bardzo dziękuję jednak za odpowiedź.

Bolek

Swego czasu Kuratoria w latach 90-tych ustalały jrwa dla jednostek oświatowych dla swojego terenu. Czasami gmina uzgadniała takie przepisy dla swoich szkół z archiwum państwowym.
prawy obrońca lewego słupka