Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

SPIS SPRAW - DLA JEDNEJ SPRAWY?

Zaczęty przez Aleksandra, Kwiecień 03, 2023,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Aleksandra

Witam wszystkich, mam dylemat, czy jeżeli w teczce archiwizowana jest tylko jedna sprawa, to czy również powinien być sporządzony dla niej spis spraw?

Rovan

Oczywiście.
Po pierwsze spis powinno się zakładać już w chwili rejestracji pierwszej sprawy, zatem nie wiadomo z góry ile ostatecznie będzie liczył pozycji.
Po drugie, nawet jeśli spis (nieprawidłowo) jest tworzony dopiero przy archiwizacji*, gdzie wiadomo ze teczka zawiera akta tylko jednej sprawy, to wciąż jest to sprawa, zatem powinna być ujęta na spisie.

*Osobiście tworzenie spisów "post factum" uważam za zbędne, niezależnie od liczby spraw w teczce.

Aleksandra

Cytat: Rovan w Kwiecień 03, 2023,

*Osobiście tworzenie spisów "post factum" uważam za zbędne, niezależnie od liczby spraw w teczce.

Też jestem tego zdania. Jak łatwo zgadnąć, otrzymałam teczki, które nie mają spisów spraw, co gorsza jest to kat. A. Wygląda to tak, że mam x teczek, gdzie w jednej teczce jest jedna sprawa i w żadnej nie ma spisu spraw. Czy powinnam oddać teczki do poprawy i prosić o dołożenie tych spisów? (poleci cała paginacja) Czy tak jak napisałeś, teraz jest to już zbędne? Tylko co z wymogami IK? Czy AP przyjmie mi takie teczki? Niestety jeszcze nie mam doświadczenia w tym względzie, dlatego pytam

Rovan

Instrukcja kancelaryjna nakazuje rejestrować sprawy na spisie na bieżąco, zatem jeżeli spis nie był prowadzony na bieżąco to nie ma sensu go tworzyć po fakcie. Natomiast z mojego doświadczenia wynika, że podejście archiwów państwowych do tej kwestii różni się zależnie od AP (a nawet konkretnego archiwisty państwowego).
W tej sytuacji jedyne, co mogę doradzić to kontakt z AP pod które podlegasz.

Aleksandra