Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Temperatura i wilgotność w Archiwum Zakładowym

Zaczęty przez ewelina_907, Grudzień 06, 2023,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ewelina_907

Witam
Jaka powinna być temperatura i wilgotność w Archiwum Zakładowym?
U mnie jest wilgotność 30%-35% a temperatura 20-23 stopnie. Co sądzicie?

Barsa

Wilgotność ok, temp za duża. Powinna być w przedziale 14-18 stopni.

ewelina_907

co zrobic zeby temp byla nizsza? grzejniki zakrecone.

Filip Kwiatek

Może masz jakieś rury od instalacji grzewczej?

ewelina_907

Filip Kwiatek

Spotkałem się z interpretacją mówiącą, że jeżeli nawet temperatura jest podwyższona w stosunku do zalecanej, ale nie ma dużych wahań, to jest ok. Najgorsze dla dokumentacji są duże i częste wahania, powyżej +/- 5 st.

Barsa

Tu nie ma tragedii, ale zalecane jest te 14-18 stopni. Co zrobisz jak nic nie zrobisz. Widziałem archiwa w ogóle nie ogrzewane, z metalowymi "przewiewnymi" drzwiami, także naprawdę u Ciebie nie ma czym się przejmować ;)

Furi

A wilgotność nie powinna zawierać się w skali 45%-60%. Ja byłem tak uczony na kursach archiwalnych. Chyba że różnie to archiwa państwowe nakazują?

bubus

Cytat: Furi w Grudzień 12, 2023,
A wilgotność nie powinna zawierać się w skali 45%-60%. Ja byłem tak uczony na kursach archiwalnych. Chyba że różnie to archiwa państwowe nakazują?

Takie parametry tyczą się dokumentacji do pracy bieżącej, która jest przechowywana w komórkach merytorycznych, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Kultury z dnia 15 lutego 2005 r.

Dopiero, gdy trafi do naszego archiwum zakładowego parametry zmieniają się na 30-55%.

Czy jest tutaj ktoś mądry i wytłumaczy ten fenomem?