Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

informacja o uchyleniu aktu prawnego

Zaczęty przez krzysiekp, Grudzień 29, 2022,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krzysiekp

Witam, prośże o podanie podstawy prawnej uchylenia Rozporządzenie Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z dnia 29 lipca 2008 r. w sprawie określenia szczególnych wypadków i trybu wcześniejszego udostępniania materiałów archiwalnych
Z góry dziękuję

Krzysiek

inka

To rozporządzenie nie zostało uchylone..

krzysiekp

Odnalazłem informacje, ze aktem uchylającym jest Ustawa z dnia 25 lutego 2016 r. o ponownym wykorzystywaniu informacji sektora publicznego.

krzysiekp

Jest to ustawa a mnie jednak interesuje bardziej szczegółowy dokument niższego rzędu jak np. rozporządzenie. Proszę o informacje czy na tym poziomie powstał taki dokument normatywny.

inka

Jak sprawdzam w lex to Ustawa o której wspominasz jest uchylona Ustawą z dnia 11 sierpnia 2021 r. o otwartych danych i ponownym wykorzystywaniu informacji sektora publicznego (Dz.U.2021.1641) , a  to Rozporządzenie z 2008 r. jest aktualne. A gdzie pojawiła się informacja o uchyleniu tego Rozporządzenia?

Rovan

inka

art. 17 ust. 2 unza, który był podstawą do wydania Rozporządzenia z 2008 r. został uchylony. Dziwię się, że lex i isap tak się róznią. Chyba najlepiej zapytać w tej sytuacji prawnika.

krzysiekp

Tak, zwłaszcza, że intryguje mnie różnica w kwestii nazewnictwa pomiędzy "aktem uchylonym ", a "aktem uznanym za uchylony"

Jarek

Z rozporządzenia o zasadach techniki prawodawczej:

§ 32. 1. Jeżeli uchyla się ustawę, na podstawie której wydano akt wykonawczy, albo uchyla się przepis ustawy upoważniający do wydania aktu wykonawczego, przyjmuje się, że taki akt wykonawczy traci moc obowiązującą odpowiednio z dniem wejścia w życie ustawy uchylającej albo z dniem wejścia w życie przepisu uchylającego upoważnienie do wydania tego aktu.
Jarek Orszulak

krzysiekp

Jarek, który zatem akt normatywny obowiązuje w omawianym zakresie?