Internetowe Forum Archiwalne > Kształtowanie zasobu archiwalnego
Brak instrukcji kancelaryjnej w poprzednich latach
Leksandra:
Oświata do całkiem niedawna miała swoje resortowe wykazy. Minister Edukacji zarządzeniem publikowanym w dziennikach urzędowych ustalał ramowy wykaz akt, na podstawie którego kuratorzy oświaty (wojewódzcy) opracowywali wykaz dla jednostek podległych. Sama jeszcze pamiętam taki wykaz akt z 1991 roku.
Oznaczeń kancelaryjnych wręcz nie można określać wstecz. Proponuję we wniosku opisać stan faktyczny, na pewno można wspomnieć, że dokumentacja była prowadzona na podstawie obowiązujących przepisów kancelaryjnych dla urzędów terenowych organów administracji specjalnej do spraw oświaty i tyle. Trudno będzie Pani odtworzyć te przepisy od roku 1950, ponieważ stare dzienniki urzędowe ciężko znaleźć. Szczerze powiedziawszy bardziej bym liczyła w tej kwestii na wiedzę i pomoc pracowników Archiwum Państwowego, bo bardzo prawdopodobne, że w swoim zasobie mają takie wykazy, w końcu jednostki oświatowe przekazują swoje materiały, które później są opracowywane.
Barsa:
Ja bym napisał po prostu dwa sformułowania w odpowiednich kolumnach:
1 "spis z natury"
2 "nie stosowano wykazu akt"
Z doświadczenia wiem, że jest różne podejście do tego. Jedno archiwum zażyczy sobie żeby żeby wpisać symbol z nowego JRWA, a inne powie żeby tylko dopisać w zawiadomienia już kwalifikacja nastąpiła na podstawie obowiązującego JRWA, gdyż wcześniej nie obowiązywał taki dokument w jednostce.
Bolek:
--- Cytat: Barsa w Listopad 18, 2022, ---Ja bym napisał po prostu dwa sformułowania w odpowiednich kolumnach:
1 "spis z natury"
2 "nie stosowano wykazu akt"
Z doświadczenia wiem, że jest różne podejście do tego. Jedno archiwum zażyczy sobie żeby żeby wpisać symbol z nowego JRWA, a inne powie żeby tylko dopisać w zawiadomienia już kwalifikacja nastąpiła na podstawie obowiązującego JRWA, gdyż wcześniej nie obowiązywał taki dokument w jednostce.
--- Koniec cytatu ---
Można i tak. Jeśi brakuje się tylko dokumenty finansowo-księgowe to w miejsce normatywu można wpisać Ustawę o rachunkowości i też powinno przejść plus poz. 1 i 2 jw.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej