Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

RMUA i PZU

Zaczęty przez Weronika7, Sierpień 23, 2022,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Weronika7

1) Chciałabym dowiedzieć się jaki jest okres przechowywania dla RMUA? Mam dokumenty z lat 1999 - 2014. Niby chyba pracodawca nie musi tego przechowywać, ale na innych stronach jest napisane, żeby zostawić.

2) Co zrobić z dokumentami z PZU (są tam deklaracje przystąpienia i grupowe rozliczenia i oświadczenia z lustracji obsługi ubezpieczenia grupowego, wszystko z lat 1988 - 2008)? Chyba z tych lat nie trzeba tego przechowywać, tak?

Czarny1986

Witam,
U mnie te raporty są archiwizowane, tak kadry chcą a ja w to nie wnikam. Pytanie czy Pani jednostka jest jednostką udżetową? Czy jest wprowadzony Jednolity Rzeczowy Wykaz Akt? Jeżeli tak to musi Pani sprawdzić w ubezpieczeniach osobowych w klasie 1 1 A jeżeli nie to można się podeprzeć wzorcowym JRWA w pierwszym przypadku będzie to 171, Obsługa ubezpieczenia społecznego - B5, a w drugim, 174 ubezpieczenia zbiorowe, pracownicze itp. B10. Jednak jeżeli nie ma wykazu akt to najpierw bym się tym zajął i wstrzymał się z brakowaniem do momentu jego zatwierdzenia.
Pozdrawiam

Weronika7

Cytat: Czarny1986 w Sierpień 24, 2022,
Witam,
U mnie te raporty są archiwizowane, tak kadry chcą a ja w to nie wnikam. Pytanie czy Pani jednostka jest jednostką budżetową? Czy jest wprowadzony Jednolity Rzeczowy Wykaz Akt? Jeżeli tak to musi Pani sprawdzić w ubezpieczeniach osobowych w klasie 1 1 A jeżeli nie to można się podeprzeć wzorcowym JRWA w pierwszym przypadku będzie to 171, Obsługa ubezpieczenia społecznego - B5, a w drugim, 174 ubezpieczenia zbiorowe, pracownicze itp. B10. Jednak jeżeli nie ma wykazu akt to najpierw bym się tym zajął i wstrzymał się z brakowaniem do momentu jego zatwierdzenia.
Pozdrawiam

Bardzo dziękuję za odpowiedź. To nie jest jednostka budżetowa. Już zorientowałam się jak z tymi ubezpieczeniami. Ktoś mi to wytłumaczył na innej stronie.