spis zdawczo-odbiorczy akt osobowych

Zaczęty przez msg, Luty 13, 2023,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

msg

Jestem w trakcie przyjmowania po raz pierwszy akt osobowych na stan archiwum. Bardzo proszę o pomoc w dwóch tematach:
1. na formularzu spisu mam kolumnę: ostatnie lub najwyższe zajmowane stanowisko. Bardzo proszę o wyjaśnienie które stanowisko powinno być tu wypisane. Nie zawsze to ostatnie jest najwyższe.
2. Jak powinny być uszeregowane pozycje na spisie? Wg jakiego kryterium?
Dziękuję

Rovan

Cytat
Nie zawsze to ostatnie jest najwyższe
W takiej sytuacji wpisujesz najwyższe.

Aleksandra

Cytat: mgro w Luty 13, 2023,

2. Jak powinny być uszeregowane pozycje na spisie? Wg jakiego kryterium?
Dziękuję

Alfabetycznie

msg

Nie zwracając uwagi że mam różne oznaczenia teczek, dokumentacja pochodzi z różnych lat, są to osoby zwolnione w latach 2011-2020?

Rovan

Co do zasady na jednym spisie z/o powinny być ujęte akta osobowe pracowników, którzy zakończyli pracę w tym samym roku.
W Twojej sytuacji sporządziłbym 10 odrębnych spisów - po jednym dla każdego rocznika.
Odnośnie oznaczeń kancelaryjnych - z reguły wszystkie teczki akt osobowych maja ten sam symbol klasyfikacyjny, dlatego też układ na spisie jest układem alfabetycznym, a nie rzeczowym.
Jeśli jednak teczki osobowe maja różne symbole klasyfikacyjne (np. w wyniku zmiany JRWA), to stosujemy układ rzeczowy, a dopiero w ramach danego symbolu układ alfabetyczny.

msg

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. A czy ja będzie to jeden zbiorczy spis zdawczo odbiorczy  to będzie to jakiś wielki błąd?
Nie podlegamy oficjalnie pod rozporządzenie z 2011 r. stąd też mamy różne oznaczenia kancelaryjne.

Rovan

Cytat
czy ja będzie to jeden zbiorczy spis zdawczo odbiorczy  to będzie to jakiś wielki błąd?
Nie jakiś wielki. Natomiast ewidencjonowanie (i co za tym idzie gromadzenie w AZ) tej dokumentacji wg rocznika ustania stosunku pracy zapewnia większa przejrzystość w ewidencji i większy w zasobie.

Cytat
Nie podlegamy oficjalnie pod rozporządzenie z 2011 r. stąd też mamy różne oznaczenia kancelaryjne.
Jeżeli jesteście jednostką administracji publicznej posługująca się JRWA, to nie ma znaczenia, czy jest to wykaz z rozporządzenia PRM z 2011 r., czy jakikolwiek inny wykaz akt - symbol klasyfikacyjny jest co do zasady jeden dla wszystkich akt osobowych w jednostce.
Jedyne odstępstwa od tej zasady jakie przychodzą mi na myśl to:
- wprowadzenie nowego JRWA (połączone ze zmianą symbolu), lub
- występowanie w JRWA kilku osobnych haseł klasyfikacyjnych dla akt osobowych różnych grup pracowników (stosowane czasem np. na uczelniach wyższych).

msg

Przez 14 lat funkcjonowania stosowano u nas 4 różne jrwa :) stąd różne symbole dla akt osobowych
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.