Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Obieg dokumentów - błędny znak sprawy

Zaczęty przez mkoch7, Kwiecień 24, 2006,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mkoch7

Nadałem błędny znak sprawy (gdy pisałem pismo do inst. państwowej), teraz się zorientowałem w momencie pisania kolejnego pisma. Co zrobić? Czy kontynuować błędne oznaczanie pism (niezgodnie z rz.w.a., którym się posługuję) czy co? Podam przykład: znak sprawy: ORO-098-1/06 a wiem, że wtedy powinienem napisać ORO-121-1/06. Wiem, że gdybym wtedy napisał poprawnie to teraz napisałbym ORO-121-2/06. A tak to co mam zrobić? (Bo muszę pisać ciąg dalszy). Dodam, że ten pierwszy znak sprawy jest kompletnie z innej bajki niż tematyka, o której piszę. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

PS Przeniosłem temat z Silva..., bo tam nikt nie znał odpowiedzi. :)

Jarek

hm, instrukcje kancelaryjne chyba nie przewidują takiej sytuacji ... myślę że można albo zostawić to tak jak jest, albo przenieść sprawę do właściwej teczki rzeczowej.
Jarek Orszulak

mkoch7

ode mnie ze złym znakiem sprawy, a muszę dalej do nich pisać?

Jarek

Jarek Orszulak

mkoch7

1. Napisałem do AP z błędnym znakiem sprawy
2. Teraz piszę kontynuację tej sprawy, ale nie chcę kontynuować błędnego znakowania
3. Co w związku z tym zrobić (szerzej napisałem na ten temat na początku) ? Pierwsze pismo np miało taki znak sprawy: OKI-120-1/06,
a teraz piszę drugie pismo w tej samej sprawie i co: OKI-345-1/06, czy OKI-120-1/06  ? lub kolejnej sprawie OKI-345-2/06 (choć teraz przez to, że źle nadałem na początku znak sprawy nie mam OKI-345-1/06 w aktach.
Trochę to może zawiłe na pierwszy rzut oka, ale licze na pomoc. Dzięki.

Jarek

Cytat: "mkoch7"ode mnie ze złym znakiem sprawy, a muszę dalej do nich pisać?
tego pytania nie rozumiem.

Nie wiem na ile słusznie i poprawnie, ale praktyka przenoszenia akt spraw do nowej sprawy we własciwej teczce jest chyba dość rozpowszechniona. Wówczas w spisie spraw teczki, w której sprawę pierwotnie zarejestrowano, robi się odpowiednią adnotację o przeniesieniu. Nie wiem czy nie lepiej byłoby to przeniesienie zrobić już po zamknięciu sprawy.
Jarek Orszulak

Teresa11

wtedy powinienem napisać ORO-121-1/06. Wiem, że gdybym wtedy napisał poprawnie to teraz napisałbym ORO-121-2/06.

sprawę rejestruje się w spisie spraw tyko raz /ORO.121-1/06/ i ten znak sprawy stawiamy na każdym piśmie w tej sprawie. Oznacza to, że drugie / i każde następne/ pismo w tej sprawie będzie miało znak sprawy ORO.121-1/06.
Ponieważ rad jest tyle ilu radzących, ja natychmiast przeniosłabym sprawę do właściwego hasła /robiąc adnotację w uwagach/. Następne pisma w tej sprawie sygnowane są już właściwym znakiem akt.