Aktualności:

21 Rocznica IFAR - króciutka refleksja rocznicowa... --> http://www.ifar.pl/index.php/topic,5040.0.html

Menu główne

Znikające faxy

Zaczęty przez łucja, Maj 11, 2022,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

łucja

Drodzy Archiwiści, czy są jakieś wytyczne odnośnie kserowania faxów? One znikają,a niektóre fax to potencjalne materiały archiwalne, jakie stosujecie rozwiązania?

sirsilis

hmm a po jakim okresie znikają??? mam faxy  w aktach np. 30 letnie i wciąż są czytelne... fakt że trzeba uważać na kauter lub żelazko wtedy jest kicha... jedynie co mi przychodzi to digitalizacja nic więcej.

Danuta J. Samek

Dzień dobry, można robić skany. Jeśli dokument jest istotny (cenny) z jakiegoś punktu widzenia, to trzeba wykonać skan. Pozdrawiam
Pozdrawiam
Danuta J. Samek

łucja

Dziękuję. Niektóre faktycznie są widoczne, ale natknęłam się także na tak wyblakłe, że prawie niewidoczne.

Dory

Cytat: łucja w Maj 12, 2022,
Dziękuję. Niektóre faktycznie są widoczne, ale natknęłam się także na tak wyblakłe, że prawie niewidoczne.
W 1 pracy też tak miałam. Zeskanowanie nie pomogło. Naciągnęłam ;) firmę na profesjonalną usługę kserowania - sporo pomogło, ale niektóre fragmenty nadal nie były czytelne. Sporządziłam notatkę wyjaśniającą okoliczności, włączyłam do teczki i tyle - cóż można więcej poradzić?

sirsilis

można zeskanować i w programie graficznym podciągnąć co nieco, w wielu przypadkach to pomaga :)