Internetowe Forum Archiwalne > Archiwa Zakładowe
SPIS SPRAW a PAGINACJA
Rovan:
Nie. Paginację prowadzi się na poziomie całej jednostki archiwalnej - fizycznego opakowania jednostkowego (którym najczęściej jest teczka aktowa).
To że w danym przypadku jednostkę archiwalną stanowi teczka wieloletnia nie wpływa na paginację.
Biurowa:
Miałam w tym roku zajęcia praktyczne na kursie kancelaryjno-archiwalnym I stopnia, które odbywały się w AP, gdzie prowadzący uczył nas, że spisu spraw się nie paginuje. Lepiej chyba za każdym razem pytać bezpośrednio w AP.
Czy adnotację o ilości stron, potwierdzoną podpisem na końcu teczki zapisujemy ołówkiem czy długopisem?
Barsa:
Najlepiej zrobić sobie pieczątkę...
Co do paginacji to różnie to jest, ale raczej wszędzie się teraz "utarło", że ze spisem spraw. Jakby mi kazali przepaginować 300 teczek to mocno bym się kłócił, albo te spisy spraw wrzucił do osobnych teczek i tam spaginował ;)
Jarek:
--- Cytat: Biurowa w Sierpień 14, 2024, ---zajęcia praktyczne na kursie kancelaryjno-archiwalnym I stopnia, które odbywały się w AP, gdzie prowadzący uczył nas, że spisu spraw się nie paginuje.
--- Koniec cytatu ---
Z powodu takich właśnie pomysłów zawsze podkreślam że nie jestem archiwistą państwowym ;D
--- Cytat: Barsa w Sierpień 15, 2024, --- Co do paginacji to różnie to jest, ale raczej wszędzie się teraz "utarło", że ze spisem spraw. Jakby mi kazali przepaginować 300 teczek to mocno bym się kłócił, albo te spisy spraw wrzucił do osobnych teczek i tam spaginował ;)
--- Koniec cytatu ---
Nie ma żadnego "utarło się". Spis spraw jest integralną częścią akt i musi być przy aktach, i musi być spaginowany jeśli to materiały archiwalne. Tylko takie działanie jest zgodne z przepisami.
Wrzucanie spisów spraw do osobnych teczek to kiepski pomysł.
Dory:
--- Cytat: Biurowa w Sierpień 14, 2024, ---Miałam w tym roku zajęcia praktyczne na kursie kancelaryjno-archiwalnym I stopnia, które odbywały się w AP, gdzie prowadzący uczył nas, że spisu spraw się nie paginuje. Lepiej chyba za każdym razem pytać bezpośrednio w AP.
Czy adnotację o ilości stron, potwierdzoną podpisem na końcu teczki zapisujemy ołówkiem czy długopisem?
--- Koniec cytatu ---
Boże, widzisz i nie grzmisz >:(. Jak w AP można gadać takie bzdury?? Ludziom kładzie się do głowy, że paginuje się wszystko, co jest w teczce a tu takie coś... ???
Nawigacja
Idź do wersji pełnej