Autor Wątek: Dokumentacja techniczna  (Przeczytany 1562 razy)

Offline KarolaAZ

• słuchacz(ka)
Dokumentacja techniczna
« dnia: Marzec 03, 2022, »
Witam,
moi drodzy mam pytanie odnośnie projektów budowlanych. Chodzi o to że nasza jednostka posiada budynki. Jeśli były wykonywane prace remontowe to powinno być pod hasłem Dokumentacja techniczna prac remontowych - 2511 kat. B5.

Ale jeżeli są w tym projekty nowego dachu itp. i pracownik chce żeby były przechowywane wiecznie to pod jaki numer mogę to wciągnąć?

Offline Danuta J. Samek

• młodszy(a) archiwista(ka)
  • *
Odp: Dokumentacja techniczna
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 03, 2022, »
I znowu archiwista zajmuje się nie swoimi zadaniami.  To pracownicy merytorycznie (sic!) mają określać rzeczowość spraw i właściwie zakładać sprawy! Proszę nie pytać archiwistów z całej Polski i z różnych instytucji o urzędnicze zwyczaje w rodzimej jednostce! Proszę to omawiać z wytwórcą sprawy i w oparciu o obowiązujące w jednostce instrukcje kancelaryjno-archiwalne! Pozdrawiam 
Pozdrawiam
Danuta J. Samek

Offline KarolaAZ

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 03, 2022, »
Witam,
dziękuje za jakże pouczającą lekcje ale nie o to pytałam ;) Wiem jaka jest procedura, że to pracownik ustala.
Ale pracownik zwrócił się do mnie z problemem a trzeba być chyba CZŁOWIEKIEM i POMÓC jak ktoś prosi ;)

Jeżeli nie jest w stanie mi Pani pomóc to proszę nie komentować, bo chyba lepiej zająć się pracą niż tracić czas na bezsensowne komentowanie ;)

Pozdrawiam, miłego dnia życzę ;)

Offline Danutka

• *
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 03, 2022, »
A czy dokumentacja techniczna, projektowa i tak nie powinna być przechowywana do śmierci technicznej obiektu? Czyli nawet jak ma kat. B5, to te 5 lat liczymy od śmierci technicznej obiektu, Jedynie zastanawia mnie kwestia, jakby się to miało np. do dokumentacji technicznej zw. np. z remontami dróg, projektem kanalizacji itp.?

Offline muniekdm

• archiwa_2.5
  • archiwista
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 03, 2022, »
I znowu archiwista zajmuje się nie swoimi zadaniami.  To pracownicy merytorycznie (sic!) mają określać rzeczowość spraw i właściwie zakładać sprawy! Proszę nie pytać archiwistów z całej Polski i z różnych instytucji o urzędnicze zwyczaje w rodzimej jednostce! Proszę to omawiać z wytwórcą sprawy i w oparciu o obowiązujące w jednostce instrukcje kancelaryjno-archiwalne! Pozdrawiam

Archiwista  powinien też doradzać pracownikom merytorycznym w zakresie postępowania z dokumentacją. Zawsze powinien służyć pomocą, gdy ktoś o to poprosi. Taka jego rola, zwłaszcza, gdy w instytucji nie ma koordynatora czynności kancelaryjnych.

Wydaje mi się, że cała dokumentacja techniczna powinna być w jednej klasie. Zwłaszcza jeśli dotyczy jednego budynku.

Offline KarolaAZ

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 04, 2022, »
A czy dokumentacja techniczna, projektowa i tak nie powinna być przechowywana do śmierci technicznej obiektu? Czyli nawet jak ma kat. B5, to te 5 lat liczymy od śmierci technicznej obiektu, Jedynie zastanawia mnie kwestia, jakby się to miało np. do dokumentacji technicznej zw. np. z remontami dróg, projektem kanalizacji itp.?

No chyba faktycznie pod hasło: "Pozwolenia na budowę, przebudowę i rozbudowę obiektów budowlanych (...)" to jest kat. BE10 ale okres przechowywania liczony zgodnie z ustawą Prawo budowlane, która brzmi
Art. 63 [Przechowywanie dokumentów]
1. Właściciel lub zarządca obiektu budowlanego jest obowiązany przechowywać przez okres istnienia obiektu dokumenty, o których mowa w art. 60, oraz opracowania projektowe i dokumenty techniczne robót budowlanych wykonywanych w obiekcie w toku jego użytkowania.

Chyba tak to ma być?  ;D

Offline łucja

• *
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 04, 2022, »
Ja spotkałam się z opinią nadzoru archiwalnego, że tego rodzaju dokumentacji nie oddaje się do archiwum.Tak długo jak budynek istnieje, jest to sprawa aktywna.

Offline lukas_drill

• *
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 08, 2022, »
No i tak jest prawidłowo. W momencie np. sprzedaży budynku lub jego wyburzenia dokumentację można zdać do archiwum i leży od tego roku 10 lat.

Offline Szymon

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 03, 2025, »
a czy mogę przyjąć na stan archiwum zakładowego dokumentację techniczną obiektów zabytkowych - budynki ciągle w użyciu, eksploatowane (wpisane do rejestru zabytków) po zakończonych, zrealizowanych i rozliczonych modernizacjach, np. dachu lub pomieszczeń z lat 2010-2018?
inwestycje remontowe własne pozakańczane i rozliczone, z których została dokumentacja techniczna -  finansowane z budżetu własnego lub dotacji z UE lub Ministerstwa Kultury - dotyczy miejskiej instytucji kultury

Offline lukas_drill

• *
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 07, 2025, »
Powyżej już to zostało zaznaczone - dokumentacji technicznej obiektu nie oddajemy do archiwum. Jeśli jest jakaś inwestycja, to dokumentacja tejże inwestycji trafi po rozliczeniu do AZ, z wyłączeniem właśnie tej technicznej, bo ta leży w wydziale administrującym obiektem

Offline Barsa

• *
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 07, 2025, »
Różnie z tym bywa w praktyce... po za tym tej technicznej to tyle egzemplarzy się tworzy, że te przy rozliczeniach to można raczej śmiało do archiwum wziąć.

Offline archiwistaug

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 13, 2025, »

Archiwista  powinien też doradzać pracownikom merytorycznym w zakresie postępowania z dokumentacją. Zawsze powinien służyć pomocą, gdy ktoś o to poprosi. Taka jego rola, zwłaszcza, gdy w instytucji nie ma koordynatora czynności kancelaryjnych.

Wydaje mi się, że cała dokumentacja techniczna powinna być w jednej klasie. Zwłaszcza jeśli dotyczy jednego budynku.
Słusznie, czasem milion razy powtarzam, ale powtarzam, po to jesteśmy. Czasem załapią od razu czasem to trwa. Jak miałam ekspertyzę przez AP to zapytałam, czy ktoś ma jeszcze jakieś pytania, i przychodzili do pana z AP i pytali, byli bardzo zadowolenia, a i ja mam teraz spokój.
Samo życie, jak to mówią, a ja piszę  ;)