Internetowe Forum Archiwalne > Metodyka Archiwalna
Znak sprawy - współpraca między komórkami
Rovan:
--- Cytat: Forumowicz w Kwiecień 12, 2023, ---A co wtedy z datą załatwienia sprawy w spisie spraw w komórce, która zgłosiła zapotrzebowanie? Sprawa kończy się w momencie przekazania do innej komórki czy po zakończeniu całej procedury?
--- Koniec cytatu ---
Skoro sprawą jest zapotrzebowanie, to zakończy się ona gdy zapotrzebowanie zostanie zrealizowane.
Np. jeśli komórka archiwum zakładowego zgłasza zapotrzebowanie na nowe regały i wysyła do działu zamówień publicznych, który zorganizuje przetarg na te regały, to dla AZ sprawa zakończy się gdy regały zostaną dostarczone (ewentualnie gdy otrzymamy odmowę realizacji zapotrzebowania >:( ).
--- Cytuj ---I mam jeszcze jedno pytanie: jeśli jedna komórka wszczyna sprawę, później przejmuje ją inna komórka, nadaje swój znak, np. prowadzi przetarg, a później sprawa wraca do komórki, która ją rozpoczęła, to czy ta komórka prowadzi ją pod pierwszym znakiem sprawy?
--- Koniec cytatu ---
Po pierwsze - akurat w przykładzie, który przywołujesz (jedna komórka składa zapotrzebowania, a druga prowadzi przetarg) nie dochodzi do przekazania sprawy innej komórce. Są to po prostu dwie odrębne sprawy, tyle że prowadzone w ramach tego samego "tematu", jak to Jarek słusznie zauważył.
Natomiast abstrahując od podanego przez Ciebie przykładu - gdyby komórka A przekazała sprawę komórce B, a po jakimś czasie komórka B przekazałaby ja z powrotem do komórki A, to za każdym razem sprawę należy ponownie zarejestrować.
Forumowicz:
Oczywiście chodziło mi o dwie odrębne sprawy ale nie zdążyłam zmodyfikować posta ????
Zastanawiałam się tylko czy po przetargu sprawa może mieć kontynuowany znak sprawy w pierwszej komórce. Dziękuję za odpowiedź ????
Rovan:
Jeśli są to dwie odrębne sprawy, to tak.
Skoro nie doszło do zmiany komórki merytorycznej, to znak sprawy nie ulega zmianie.
To, ze ta sprawa doprowadziła do wszczęcia drugiej sprawy w innej komórce (przetarg) nie wpływa na sprawę w pierwszej komórce.
Forumowicz:
Tak, to sprawa, która doprowadziła do wszczęcie sprawy w innej komórce. Bardzo dziękuję za pomoc :)
Rovan:
Podsumowując - musimy odróżniać sytuację, gdy sprawę przejmuje inna komórka i dalej ja prowadzi (jest to ta sama sprawa, tyle że otrzymuje nowy znak) od sytuacji gdy jedna sprawa powoduje wszczęcie drugiej sprawy w innej komórce (są to dwie odrębne sprawy, prowadzone niezależnie; nie dochodzi do żadnego przekazania sprawy).
Nawigacja
Idź do wersji pełnej