Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Dodatek osłonowy - kat. archiwalna

Zaczęty przez ArchiwistkaPL, Styczeń 09, 2022,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ArchiwistkaPL

Mój pierwszy post na forum.
Korzystając z okazji witam wszystkich na forum  ;)

Mam pytanie odnośnie kat. archiwalnej dokumentacji związanej z dodatkiem osłonowym, który od stycznia realizują Urzędy Gmin i Miast.

Wg. wielu kat. B5, ale również w przypadku tych świadczeń zleconych mogą być nienależnie pobrane świadczenia..
Znowu kat. B10 dla tak drobnego zadania spowoduje, że nasze archiwa zaczną jeszcze bardziej "puchnąć" :(

lukas_drill

witam,
w naszej jednostce zdecydowaliśmy, iż wrzucamy je do 8212, jako podteczka akurat z numerem 1. Jest to oczywiście B5.
Pierwszy więc wniosek zarejestrowany będzie pod numerem "Symbol Wydziału".8212.1.2022, itd.
pozdrawiam

Początkujący archiwista

Witam. W ustawie o dodatku osłonowym w art. 2 ust. 15 pisze tak: "Do spraw związanych z wypłatą dodatku osłonowego stosuje się odpowiednio art. 23 ust. 12 i 13, art.(...) ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych".
Natomiast w ustawie o świadczeniach rodzinnych w art. 23 ust. 13 piszą, że: "Podmioty wymienione w ust. 10 (czyli m.in. OPS) przechowują informacje, o których mowa w ust. 8, przez okres 10 lat od dnia ich udostępnienia z rejestru centralnego, o którym mowa w ust. 8..." Czy 10 letni okres przechowywania dotyczy danych przechowywanych w systemie informatycznym czy też dokumentacji aktowej?

Początkujący archiwista

Witam. Jaki symbol komórki organizacyjnej będzie bardziej odpowiedni w znaku sprawy na informacji dotyczącej przyznania dodatku osłonowego, czy ZDM czyli Zespół Dodatków Mieszkaniowych, czy ZŚRA czyli Zespół Świadczeń Rodzinnych i Alimentacyjnych? Weryfikacją złożonych wniosków i pisaniem informacji do klientów u nas w OPS zajmują się głównie pracownicy odpowiedzialni za świadczenia rodzinne, ale kierownik twierdzi że powinno się wpisywać symbol ZDM bo dodatek osłonowy to nie jest świadczenie rodzinne.

Dory

Dekretacja zależy od tego, jakie kompetencje, zadania mają te dwie komórki według regulaminu organizacyjnego.

niemamdrobnych

U mnie osłonówka trafiła do świadczeń rodzinnych. Kategoria B5.

ArchiwistkaPL

Cytat: niemamdrobnych w Styczeń 24, 2022,
U mnie osłonówka trafiła do świadczeń rodzinnych. Kategoria B5.

Świadczenia rodzinne u Was B5? :o

Nutka

A nam AP nie pozwoliło na B5, nakazało nam utworzyć nową komórkę przy dodatkach mieszkaniowych i dodać pozycję dodatek osłonowy z kategorią B10