Zaproszenia- sekretariat

Zaczęty przez KarolaAZ, Październik 22, 2021,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KarolaAZ

Witam,
proszę mi powiedzieć co robicie z zaproszeniami. W mojej pracy do tej pory zaproszenia były rejestrowane i dekretowane do szefa. Teraz mam pełną teczkę i nie wiem jak ją zarchiwizować?

archiwumUM

W instrukcji kancelaryjnej dla gmin jest paragraf opisujący taką sytuacje :-)

§ 6. 1. Dokumentacja nietworząca akt spraw to dokumentacja, która nie została przyporządkowana do sprawy, a jedynie do klasy z wykazu akt.
2. Dokumentację, o której mowa w ust. 1, mogą stanowić w szczególności:
1) zaproszenia, życzenia, podziękowania, kondolencje, jeżeli nie stanowią części akt sprawy

KarolaAZ

Tylko do jakiej klasy zakwalifikować?

Danuta J. Samek

W instrukcji kancelaryjnej dla powiatów jest taki sam zapis, jak w przypadku gmin. :)
Pozdrawiam
Danuta J. Samek

lukas_drill

witam,
ostatnio na szkoleniu, pewna Pani zasugerowała, że tego typu "badziew" można uregulować zarządzeniem kierownika jednostki. Tzn. aby takie zaproszenia niewykorzystane, podziękowania, itp. w ogóle nie były rejestrowane w dzienniku korespondencyjnym tylko ew. odkładane do odpowiednio opisanej teczki z kat Bc (lub po prostu z opisem co tam jest) i po roku niszczone (taki zapis jest w IK dla jednostek bez materiałów archiwalnych.)
U nas w Urzędzie jakiś czas temu wydaliśmy zarządzenie, iż określone typy korespondencji, skierowanej do USC, otwierane są tylko w punkcie kancelaryjnym USC i tam rejestrowane, a nie w ogólnym dzienniku.
Nie wiem, czy to sytuacja analogiczna i jakie podstawy prawne by były w zarządzeniu, i czy można tak regulować pewne sytuacje, ale jeśli to by przeszło, to chętnie bym to i u nas widział...
pozdrawiam 

Jarek

Cytat: KarolaAZ w Październik 22, 2021,

Jeśli nie masz klasy na zaproszenia nietworzące akt spraw to do żadnej. Opisz to po prostu jako zaproszenia, nadaj kat BE5 (jeśli masz kat. A w jednostce, jeśli nie to B5). Pomyśl o dodaniu do jrwa odpowiedniej klasy.
Jarek Orszulak

archug

Cytat: KarolaAZ w Październik 22, 2021,

No i jaka klasyfikacja z jrzwa>