Zmiana kategorii dokumentacji akt pracowniczych z B50 na B10

Zaczęty przez Nadya, Wrzesień 30, 2021,

Poprzedni wątek - Następny wątek

Nadya

Witam,
w moim urzędzie będzie zmieniany JRWA w tym okres przechowywania akt pracowniczych. I teraz pojawia się moje pytanie (być może jest to wyjątek) - przekazałam kadrowej, że okres przechowywania zmieni się tylko dla akt, które zejdą po wprowadzeniu nowego JRWA, dla których będzie on obowiązywał ale teraz tak się zastanawiam czy te akta, które mam już przyjęte na B50 pozostają na B50, czy skróci im się okres do 10 lat ? Zawsze było tak, że nie skracało się okresu przechowywania, ale zaczynam mieć wątpliwości jak to jest z aktami pracowniczymi.

sirsilis

Nadya

Czyli akta pracownicze z kategorią B10 to będą dopiero te, które zejdą po wprowadzeniu zmian w JRWA a te, które zalegają już w archiwum pozostają na B50 ?

Danuta J. Samek

Dzień dobry, czy mogę spytać na podstawie jakiego przepisu dokonała się zmiana JRWA?
Pozdrawiam
Danuta J. Samek

Nadya

Tutaj chyba chodzi o tą ustawę z 10 stycznia 2018 w związku ze skróceniem okresu przechowywania akt pracowniczych. Skróceniu mają ulec akta osobowe osób zatrudnionych od 1 stycznia 2019 r. Z tym, że u nas nadal widnieje to jako B50 i dopiero po akceptacji archiwum ewentualnie było by to B10 ale moja kadrowa, już jest zła, że poprzednie akta przekazane już do archiwum nie zostaną skrócone.

Czarny1986

Cytat: Nadya w Wrzesień 30, 2021,
Tutaj chyba chodzi o tą ustawę z 10 stycznia 2018 w związku ze skróceniem okresu przechowywania akt pracowniczych. Skróceniu mają ulec akta osobowe osób zatrudnionych od 1 stycznia 2019 r. Z tym, że u nas nadal widnieje to jako B50 i dopiero po akceptacji archiwum ewentualnie było by to B10 ale moja kadrowa, już jest zła, że poprzednie akta przekazane już do archiwum nie zostaną skrócone.
Niech pani kadrowa się tak nie stresuje, bo teraz to Pani już się tymi aktami zajmuje i za nie odpowiada. Tak jak było wyżej, jeżeli jest wykazie B50 i podczas przejmowania taka była ilość lat przechowywania to tak powinno zostać. Dopiero, jeżeli będzie nowa ilość lat przechowywania zaakceptowana przez AP to od tego momentu będzie kat. B10 dla niektórych akt osobowych. I tutaj nasuwa się pytanie czy pani kadrowa złożyła raport do ZUS? Bo jak nie to tylko akta osób zatrudnionych po 1 I 2019 r. otrzymają kat. B10. I to te, które zostaną przekazane do AZ po uzgodnieniu nowego JRWA.
pozdrawiam

Nadya

Dziękuję bardzo, z tego co mi wiadomo to nie złożyła i były by to akta tylko od 01.01.2019 r. A jeszcze teraz widzę, że w poprawkach zrobiła akta osobowe pod dwiema pozycjami jedna dla B50 i druga dla B10. Poprawnie będzie jeśli zmienię kategorię z B50 na B10 a w uwagach dopiszę, dla których akt która kategoria? Bo chyba bez sensu żeby w JRWA pod nr 120 były akta B50 a pod 121 akta dla B10 ? Myślałam nad pozostawieniem pod nr 120 i po prostu opisanie w uwagach co i jak.

Danuta J. Samek

Jeśli dokumenty zostały przejęte przez archiwum zakładowe (tj. spisem zd-odb.), to niech Pani z komórki kadrowej zajmie się przygotowaniem kolejnej partii materiałów do przekazania archiwiście. I tylko tyle. Doświadczenie podpowiada mi, że akta osobowe to rzecz specyficzna. Jeśli jest B50, to ma zostać B50. W tym względzie zachowuję maksymalną ostrożność i dyscyplinę.   
Pozdrawiam
Danuta J. Samek

EwelinaP

Nie powinno się zmieniać kategorii z wyższej na niższą. Akta B-50 bezwzględnie zostają B-50.