Internetowe Forum Archiwalne > Archiwa Zakładowe

Kategoria archiwalna - sprawozdania roczne firmy prywatnej

(1/2) > >>

grzesl:
Witam
Mam problem przy aktualizacji jednolitego wykazu akt.
Zgodnie z ustawą o rachunkowości z 1994 art 74 p.1 "sprawozdania roczne podlegają trwałemu przechowywaniu". I jak to ująć w wykazie akt, w firmie prywatnej w której jest tylko kategoria B??. Kat A nie może być w jednostkach prywatnych, a B99 to też z założenia nie jest trwałe przechowywanie.
proszę o opinie / pomoc.
dzięki

Pozdrawiam
Grzegorz Łęcki

Jarek:
widzę dwa wyjścia: 1) zostawienie tego tak jak jest, ewentualnie zastąpenie dotychczasowej kategorii archiwalnej dla tych akt adnotacją "Podlega trwałemu przechowywaniu" i może jeszcze przywołać ustawę o rachunkowści - skoro firma sama okresla jaki system kancelaryjny stosuje, może sobie oznaczać kategorie jak chce.
2) napisanie do NDAP (lub najbliższego AP) a nawet i do Ministerstwa Finansów z prośbą o wyjaśnienie co z tym fantem zrobić - mamy dwa przepisy w zasadzie ze sobą sprzeczne - powstała taka hybryda - dokumentacja podlegająca trwałemu przechowywaniu ale nie będąca materiałem archiwalnym.
To moje zdanie. Przypuszczam że nadzór archiwalny zetknął się już z tym problemem. Dobrze byłoby gdyby jego pracownicy wypowiedzieli się na ten temat.

kobong:
Sugeruje kategorię B25.

Jarek:

--- Cytat: "kobong" ---Sugeruje kategorię B25.
--- Koniec cytatu ---

skšd taki pomysł??

Andrzej Jabłoński:
Kat A nie może być w jednostkach prywatnych....

Szanowni Panowie

Gdzie jest zapisane że firmy prywatnenie wytwarzają materiałów archiwalnych (kat. A). Polecam zapoznanie się z ustawą o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach w części dotyczącej niepaństwowego zasobu archiwalnego.

Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej