Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Kategoria archiwalna - sprawozdania roczne firmy prywatnej

Zaczęty przez grzesl, Kwiecień 13, 2006,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grzesl

Witam
Mam problem przy aktualizacji jednolitego wykazu akt.
Zgodnie z ustawą o rachunkowości z 1994 art 74 p.1 "sprawozdania roczne podlegają trwałemu przechowywaniu". I jak to ująć w wykazie akt, w firmie prywatnej w której jest tylko kategoria B??. Kat A nie może być w jednostkach prywatnych, a B99 to też z założenia nie jest trwałe przechowywanie.
proszę o opinie / pomoc.
dzięki

Pozdrawiam
Grzegorz Łęcki
Pozdrawiam
Grzegorz Łęcki

Jarek

widzę dwa wyjścia: 1) zostawienie tego tak jak jest, ewentualnie zastąpenie dotychczasowej kategorii archiwalnej dla tych akt adnotacją "Podlega trwałemu przechowywaniu" i może jeszcze przywołać ustawę o rachunkowści - skoro firma sama okresla jaki system kancelaryjny stosuje, może sobie oznaczać kategorie jak chce.
2) napisanie do NDAP (lub najbliższego AP) a nawet i do Ministerstwa Finansów z prośbą o wyjaśnienie co z tym fantem zrobić - mamy dwa przepisy w zasadzie ze sobą sprzeczne - powstała taka hybryda - dokumentacja podlegająca trwałemu przechowywaniu ale nie będąca materiałem archiwalnym.
To moje zdanie. Przypuszczam że nadzór archiwalny zetknął się już z tym problemem. Dobrze byłoby gdyby jego pracownicy wypowiedzieli się na ten temat.
Jarek Orszulak

kobong

ello!

Jarek

Cytat: "kobong"Sugeruje kategorię B25.

skšd taki pomysł??
Jarek Orszulak

Andrzej Jabłoński

Kat A nie może być w jednostkach prywatnych....

Szanowni Panowie

Gdzie jest zapisane że firmy prywatnenie wytwarzają materiałów archiwalnych (kat. A). Polecam zapoznanie się z ustawą o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach w części dotyczącej niepaństwowego zasobu archiwalnego.

Pozdrawiam

Mariusz

Miałem podobną sytuację porzadkując dokumentację małej firmy jakich tysiące na rynku, więc patrząc okiem historyka nie nadawała się ona absolutnie do "trwałego przechowywania". Dałem przesadnie BE50 (ale chodziło o zaledwie 0.5 mb).

Tomek

Jarek

Cytat: "Andrzej Jabłoński"Kat A nie może być w jednostkach prywatnych....

Szanowni Panowie

Gdzie jest zapisane że firmy prywatnenie wytwarzają materiałów archiwalnych (kat. A). Polecam zapoznanie się z ustawą o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach w części dotyczącej niepaństwowego zasobu archiwalnego.

Pozdrawiam

a to ciekawe ... ja polecam dokładne zapoznanie sie z tąże ustawą - niepaństwowy zasób archiwalny to właśnie materiały archiwalne wytwarzane w niepaństwowych jednostkach organizacyjnych. Polecam też ponowną lekturę powyższych postów - póki co nikt nie wpadł tu na pomysł że te sprawozdania mają kategorię A. To że ta dokumentacja podlega trwałemu przechowywaniu z mocy innych przepisów, nie oznacza że staje się ona materiałem archiwalnym.
Jarek Orszulak

Jarek

hmm, zdaje się że w wypowiedzi p. Andrzeja po prostu zjadło jedno słówko i zamiast "nie wytwarzają" wyszło mu "wytwarzają" ... jesli tak, proszę traktować moją powyższą wypowiedź jako niebyłą.
Jarek Orszulak

Jarek

... no tak, oczywiście jest "nie wytwarzają", ech te moje oczy ...  :wink:
Jarek Orszulak