Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

medale, nagrody, tabliczki pamiątkowe w archiwum

Zaczęty przez PatMaj, Lipiec 16, 2021,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PatMaj

Dzień dobry,

w swojej jednostce mam możliwość zachowania/przejęcie do az medali, nagród, tablic pamiątkowych, statuetek (np. coś w stylu nagrody Orły Polskiego Samorządu etc.). Jeśli nie ja (archiwum) to możliwe, że wszystkie te przedmioty popadną w zapomnienie. Czy ktoś ma coś takiego w swoim archiwum? Jak ewidencjonować, postępować?
Archiwista w spółce samorządowej

Danuta J. Samek

Takimi rzeczami zajmuje się biuro promocji, a nie archiwum akt wytworzonych lub odziedziczonych. Archiwista nie jest adresatem medali etc. Pozdrawiam...
Pozdrawiam
Danuta J. Samek

Filip Kwiatek

Wątek ten był szeroko komentowany na IFAR http://www.ifar.pl/index.php/topic,550.75.html, może znajdziesz tam dla siebie wskazówki.

PatMaj

Dziękuję, za podpowiedzi. Rzecz w tym, że biuro promocji tego nie chce - pozostaje więc wybór albo archiwum, albo te medale etc. zostaną zapomniane i z czasem wyrzucone.

Filip Kwiatek

Mam podobną do PatMaj intuicję - zachować to. Nawet jeżeli nie jest to wprost dokumentacja, to jednak istotna informacja na pewno. Zresztą u siebie też to robiłem.

sirsilis

PatMaj

Cytat: Filip Kwiatek w Lipiec 16, 2021,
Mam podobną do PatMaj intuicję - zachować to. Nawet jeżeli nie jest to wprost dokumentacja, to jednak istotna informacja na pewno. Zresztą u siebie też to robiłem.

Jeśli coś takiego robiłeś, podpowiesz jak zrobić to formalnie? Też jakiś spis, oddzielny regał w archiwum? Konsultowałeś to z AP? :)

Filip Kwiatek

W moim przypadku było nieco inaczej, bo nie mieliśmy jeszcze zatwierdzonych normatywów, więc AP nie pytałem. W moim przypadku nie były to muzealia, a materiały promocyjne, gadżety. Zrobiłem spis i wydzieliłem osobne miejsce w magazynie.