Ja tym razem z takim małym apelem. Sugestie sugestiami, ale chciałbym i otwarcie zaapelować.
Archiwa nie są powołane do opieki nad starodrukami i nie mają też najwyraźniej pieniędzy na zakupy, brak chyba wypracowanego też działania. Aliści może macie znajomych, kontakty po bibliotekach (kościelnych, klasztornych, państwowych) - zachęćcie do przeglądania allegro. Pojawia się tam naprawdę mnóstwo starodruków, za psie prawdę mówiąc pieniądze :!: , wiele ma pieczęcie własnościowe (niekiedy zatarte niestety lub słabo widoczne), sygnatury pisane ręcznie bądź naklejki na grzbietach, zapisy własnościowe. Może są ich, a może byliby w stanie i chcieli kupić.
Wspomnę też, że w niektórych archiwach (zwłaszcza Śląsk) są też akta z klasztorów, możnaby włączać do zespołów.
Straty w polskich bibliotekach wskutek wojen, szabru i ostatnio coraz częściej kradzieży są znaczne. Odzyskiwać i gromadzić, to powinien być obowiązek.
Jak zauważam nadto ofert kupna jest zadziwiająco niewiele, a wydatek byłby jak wspomniałem niewielki.
Nota bene, natknąłem się kiedyś na starodruk z pieczęcią jednego z krakowskich klasztorów, a że mój znajomy miał tam znajomości, dał cynk - i odzyskali, co mię niepomiernie ucieszyło. Więc chyba warto wykazać się odrobiną inicjatywy, nawet nie dla siebie czy dla AP, ale "dla sprawy"?
http://allegro.pl/search.php?string=starodruk