Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

sprawa wyłączona z akt

Zaczęty przez KasiaKatarzyna, Czerwiec 22, 2021,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KasiaKatarzyna

Witam
Nurtuje mnie jedna kwestia. Kilka dni temu otrzymałam z komórki organizacyjnej jedną sprawę i informacją, że reszta została zarchiwizowana. I faktycznie po sprawdzeniu na pisie zdawczo odbiorczym przekazywanych akt w 2014 roku cała teczka została zarchiwizowana i przekazana do archiwum. Pod opisem całej teczki jest adnotacja, że sprawa została wyłączona. Co w takim przypadku? Powinnam zarchiwizować ta sprawę jako osobna teczka i we wcześniejszym spisie zrobić sobie adnotacje gdzie wyłączona sprawa się znajduje, czy dołożyć do teczki i dodać adnotacje że sprawa została dołączona w danym roku. Wydaje mi się, że powinna być to ta pierwsza opcja, czyli archiwizacja jako nowa teczka.

EwelinaP

Jeśli macie jakiś harmonogram przyjęć do archiwum, to ja bym oddała tą teczkę i powiedziała, że mają przekazać razem z resztą dokumentów w danym roku. A jeśli już oddawali, to niech poczekają do roku następnego.
Zastanawia mnie, co było powodem wyłączenia sprawy. Objętość? To, że się przeciągnęła w stosunku do pozostałych? Czy nastąpiło to w drodze utworzenia tzw. podteczki?
Dołączenie sprawy do teczki nie wchodzi w grę, bo naruszyłoby to ewidencję archiwum (zmiana dat skrajnych teczki). Najlepiej, by była to osobna teczka. Można w teczce pierwotnej dodać na tej notatce o wyłączeniu sygnaturę tej nowej teczki. Analogicznie można do nowej dodać notatkę, że reszta akt znajduje się pod taką a taką sygnaturą.

KasiaKatarzyna

No właśnie tez tak myślę. Ale kto pyta nie błądzi i wychodzę z założenia że lepiej zapytać i się upewnić w swoich przekonaniach. Jestem od niedawna archiwistką ale wyłączenie tej sprawy wynika z tego że została kontynuowana. Wydaje mi się że teczka była przekazana jako kompletna tylko w późniejszym czasie jedną sprawę wyłączono ponieważ została wznowiona.

Bolek

Jeśli tą sprawę wyłączyli, to powinna być ona zarejestrowana pod nowym znakiem i w starej teczce powinna być o tym adnotacja. Wygląda na to, że sprawę wyłączyli i wisiała ona aż ją ktoś w końcu załatwił. No cóż takie sprawy zdarzają się, że dołącza się pisma do spraw już zarchiwizowanych. Sma się z tym wielokrotnie spotkałem.
prawy obrońca lewego słupka