dokumentacja podatki i opłaty, porządkowanie i prowadzenie spraw

Zaczęty przez asia1122, Luty 23, 2021,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

asia1122

Witam serdecznie, mam dylemat otóż:
- w urzędzie wydział podatków wydaje decyzje od nieruchomości ze znakiem spraw drukowana 1 egzemplarz, następnie akcja co roczna rozniesienie podatków przez gońców pyt. brzmi jak powinny wyglądać sprawy ich rejestracja na spisie spraw ?
-co później ze zwrotkami??
-wg instrukcji należało by zarejestrować na spisie spraw ,wydrukować 2 egzemplarz potem podpięta ZPO i ewentualnie tok pism w sprawie jeżeli coś się zadziało.
- jak rozwiązać i zdać dokumentację prowadzoną w ten sposób sterta zwrotek, ewentualnie inna teczka zwroty, nie odebrane itp.?
Jak u was te wydziały sobie radzą z tak dużą ilością dokumentów  nadmienię że działamy na systemie tradycyjnym ... pozdrawiam ;)

Danuta J. Samek

Czy mogę prosić o tę informację jeszcze raz, ale po polsku, z polską interpunkcją i składnią? Przykro czytać. Po co się Pani tak spieszy? Pozdrawiam. djs
Pozdrawiam
Danuta J. Samek

Dory

Cytat: Danuta J. Samek w Luty 23, 2021,
Czy mogę prosić o tę informację jeszcze raz, ale po polsku, z polską interpunkcją i składnią? Przykro czytać. Po co się Pani tak spieszy? Pozdrawiam. djs
Hmmm, Danuto, asia1122 porobiła trochę błędów, owszem, ale czy naprawdę nie możesz mimo wszystko odpowiedzieć?

asia1122

Witam serdecznie, małe sprostowanie błędów:
- w urzędzie wydział podatków wydaje decyzje - dot. podatku od nieruchomości - ze względu na bardzo dużą ilość drukuje się tylko jeden egzemplarz. Przy dostarczeniu decyzji do wydziału wraca ZPO. Pracownicy składają nieodebraną korespondencję ulicami oraz zwrotki. Jak podejść do tego, w jaki sposób powinno być to archiwizowane?
-wg instrukcji kancelaryjnej należy  zarejestrować sprawę w spisie spraw,i odłożyć dokumentację do teczki aktowej ( tj.drugi egzemplarz decyzji z podpiętą zwrotką lub nieodebraną korespondencją).
pozdrawiam serdecznie :)

KarolaAZ

U mnie w urzędzie działa to tak, że po dostarczeniu pism zwracane są zwrotki. Drukujemy kopie tych dokumentów i do kopii dopinamy zwrotki. Układamy według numeru kartotek. Teczki numerujemy. Oczywiście rozdzielamy na poszczególne znaki teczek tj. 3120,3121,3122,3123,3127.

Bolek

Sama sobie odpowiedziałaś. Przy drugim egzemplarzu (tj. urzędu) znajduje się zwrotka, ewentualnie nieodebrana decyzja. I tak powinno to być prowadzone. Kto później w razie jakiś wątpliwości będzie szukał właściwej zwrotki i drukował pismo, zwłaszcza, że może się zdarzyć, że osoba, która je już przygotowywała nie pracuje w urzędzie.
prawy obrońca lewego słupka