Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Kat. Bc

Zaczęty przez KarolaAZ, Marzec 11, 2021,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KarolaAZ

Witam,

mam w archiwum zakładowym 5 worków samych papierów które muszą zostać zniszczone. Są to notatki, kopie dokumentów. Chce żeby zabrała to firma wraz z dokumentami przeznaczonymi na brakowanie.
Czy to będzie kat. Bc? Jak u was to wygląda?

Dodam że te worki zostały po moim poprzedniku  :-[

łucja

Kategoria Bc, czyli dokumentacja manipulacyjna, którą można zniszczyć po wykorzystaniu. Z tego co pamiętam są tą identyczne kopie (wtórniki) dokumentacji niearchiwalnej oraz dokumentacja wytworzona w innej komórce niż merytoryczna. Zgodnie z Rozporządzeniem MKIDN z 20 października 2015 r. brakować można ją za zgodą właściwego AP.

KarolaAZ

To w takim razie jak mam zrobić spis zdawczo-odbiorczy?

łucja

A jakie to są notatki? Służbowe? Czy kopie pism można przyporządkować do jakiejś klasy? Co mówią wasze normatywy kancelaryjne o dokumentacji Bc?

KarolaAZ

Więcej to kopie pism, różne zapiski pracowników, które muszą zostać zniszczone ale nie mają żadnej wartości.

muniekdm

Trzeba to przejrzeć, przyporządkować do klasy z JRWA, zrobić spis i wystąpić do AP o zgodę na zniszczenie.

KarolaAZ

Dobrze dziękuje za odpowiedź

Bolek

Ależ ci doradzili. Z tego co piszesz to wygląda mi to na makulaturę luzową wygarniętą z szaf zapakowaną do worków i podrzuconą do archiwum. Kategorię Bc można brakować z poziomu komórki organizacyjnej bez przekazywania tego do archiwum zakładowego. Ja bym na twoim miejscu oddał to do danego wydziału. Co ty masz z tym robić? Tworzyć teczki? Porównywać każde pismo z oryginałem. Jak trafisz na upierdliwego archiwistę z archiwum państwowego to będziesz musiał to robić. No chyba, że się mylę i są to teczki zrobione zgodnie ze sztuką tylko że kategorii Bc.
prawy obrońca lewego słupka