Internetowe Forum Archiwalne > Silva rerum...
Pożar Archiwum Urzędu Miasta Kraków
Jarek:
--- Cytat: Hanna Staszewska w Luty 07, 2021, ---Te regały sprawiają duże problemy w akcji ratunkowej
--- Koniec cytatu ---
Strażacy przelewają, robią dziury w ścianach i najchętniej użyliby koparek lub innego cięższego sprzętu - żeby mały pożar nie stał się dużym pożarem. Pewnie więcej akt będzie zalanych niż nadpalonych. Podstawowa trudność to nie rodzaj napędu regałów ale sam fakt że to są regały jezdne i zadymienie. Jak to ustrojstwo przesuwać bez zasilania to chyba nie wiemy.
Jarek:
https://telewizja.krakow.pl/?videos=pozar-w-archiwum-urzedu-miasta-krakowa
homo novus:
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26768260,pozar-archiwum-w-krakowie-byly-tam-dokumenty-ze-wszystkich.html#do_w=46&do_v=142&do_a=286&s=BoxNewsImg
mieli automatyczny system gaszenia :(
Marcin Kapała:
Mamy w mediach akcje popularyzacji wiedzy o archiwach na niespotykaną dotychczas skalę. A tak na poważnie ciekawi mnie, jak to możliwe, że obiekt, który miał spełniać wszystkie istotne zabezpieczenia płonie kolejną dobę. Analizując całą sytuację myślę, że w przypadku regałów kompaktowych trudniej zlokalizować źródło pożaru (brak stałych odstępów między regałami plus duże zadymienie). Myślę też, że pożar może dosyć szybko rozchodzić się pomiędzy regałami na jednej wysokości. Straty informacyjne będą ogromne. Mam nadzieje, że ustalenia biegłych pozwolą na wyciągniecie wniosków umożliwiających lepsze zabezpieczenie zasobów archiwalnych.
Zombi:
Przydałaby się tutaj podobna analiza, jaką się wykonuje po wypadkach lotniczych, w wyniku której wszystkie linie lotnicze i lotniska na świecie dowiadują się jaki element zawiódł i tak, wypadek za wypadkiem, usprawniane są procedury. Chętnie dowiedziałbym się np., czy faktycznie elektryczny napęd regałów miał tu jakieś znaczenie (że po odcięciu źródła prądu nie dało się ich rozsunąć), czy po prostu pod wpływem temperatury odkształciły się i stąd brak możliwości dotarcia do ognia w środku. W tym drugim przypadku zwykłe przesuwne regały zachowywałyby się w taki sam sposób. A może to kwestia instalacji zapewniających warunki klimatyczne w magazynie?
W każdym razie na pewno nie warto urządzać przestrzeni magazynowej w ten sposób, że jest jedna wielka hala przez całą kondygnację. Jakby kondygnacja była podzielona na mniejsze pomieszczenia magazynowe, to może coś by się uratowało z tego piętra.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej