Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Znakowanie spraw - dwa znaki sprawy z jednego pisma

Zaczęty przez łucja, Luty 04, 2021,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

łucja

Drodzy Archiwiści, w moim urzędzie gros spraw dotyczy kontroli drogowych. Kontrole te podzielono na 4 rodzaje, oraz przyjęto zasadę, że pismem wszczynającym sprawę jest protokół kontroli. Czasami zdarza się, że w wyniku jednej kontroli wszczynane jest postępowanie administracyjne także na zarządzającego firmą.Początkowo sprawy te znakowano w ten sposób, że nadawano im znak sprawy zawierający kolejny numer kontroli, różnicując po właściwym znaku sprawy rodzaj kontroli przez dodanie literki D (drogowa) lub D-Z (drogowa na zarządzającego). Potem jednak odstąpiono od tego i obecnie do kontroli na zarządzającego tworzy się osobny spis spraw, a numer kontroli nie wynika z numeru widniejącego na protokole kontroli (tylko z l.p. na spisie spraw). Należy robić kserokopie pierwotnego protokołu kontroli i umieszczać na nim dwa znaki sprawy: wynikający z protokołu kontroli drogowej i osobny wynikający ze spisu spraw na zarządzającego, również na spisie spraw w kolumnie znak pisma, podaje się znak sprawy z protokołu wszczynającego kontrolę drogową. Czy takie znakowanie jest prawidłowe?

Danuta J. Samek

Dzień dobry, w "moim" urzędzie tzn. w jakim? jaka komórka wytwarza te protokoły? Jaki numer JRWA odpowiada rzeczowości pisma wszczynającego? Dziękuję :)
Pozdrawiam
Danuta J. Samek

łucja

Symbol klasyfikacyjny z JRWA 8140 , urząd administracji zespolonej na szczeblu wojewódzkim:). Konstrukcja znaku sprawy wygląd zasadniczo tak (w nawiasach moje wyjaśnienia):
AB.8140.25.2021. JK(inicjały prowadzącego sprawę) - D (rodzaj kontroli)
AB.8140.2.2021. JK(inicjały prowadzącego sprawę) - D-Z (kontrola drogowa na zarządzającego)

Na pierwszym piśmie czyli ksero protokołu kontroli, które wszczyna sprawę, powinny być takie  dwa znaki, a kolejne pisma w sprawie mają być znakowane tym drugim znakiem z końcówką D-Z.

Danuta J. Samek

Jeżeli komórka wytwarzająca dzieli dokumentację pod względem rzeczowości, to znaki spraw - za zgodą archiwisty i koordynatora czynności kancelaryjnych - powinny wyglądać tak:
ABC.8140.1.1.2021.JK (inicjały prowadzącego sprawę) - D (rodzaj kontroli)
ABC.8140.2.1.2021.JK (inicjały prowadzącego sprawę) - D-Z (kontrola drogowa na zarządzającego)

D = pierwsza jedynka oznacza właśnie D; druga jedynka oznacza numer sprawy.
D-Z = dwójka oznacza właśnie D-Z; jedynka oznacza numer sprawy

To, co pani podała odczytuję jako dwa numery spraw tego samego znaku JRWA, tj. sprawę numer 25 i numer 2.
Przypominam, że rozszerzenia znaków powinny się odbywać za zgodą Archiwum Państwowego.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Danuta J. Samek

łucja

Dziękuję za odpowiedź. Czyli powinno się utworzyć podteczki?

Danuta J. Samek

UWAGA! Podteczka jest zawsze do jakiejś teczki, prawda?  Jeśli chce Pani założyć podteczkę, to do jakiej teczki?
Pozdrawiam
Danuta J. Samek

łucja

Zasugerowałam się cyframi przedzielonymi kropką,że to mają być podteczki. Ja bym podteczkę utworzyła w teczce kontroli drogowych.Gdyby np. 25 kontrola dotyczyła także kontroli na osobę zarządzającą, to wtedy użyłabym znaku np. AB.8140.25.1.2021 (i dalej rozszerzenie) i założyłabym osobny spis spraw do tych kontroli i numerowała kolejno: 25.2., 25.4, 25.4.Ale nie wiem czy dobrze myślę...