Spisy są wykonywane jak uzbiera się trochę płyt , które przynoszą wydziały
Jak już wspomniałem to nieprawidłowa praktyka - pracownicy komórki prowadzącej SIND maja sporządzać spisy w momencie przekazywania nośników ze SIND do archiwum - analogicznie jak w przypadku przekazywania dokumentacji papierowej z komórek do archiwum.
to niemożliwe. bo wszystkie daty są wymieszane
Czy na pewno mówimy o tych samych datach?
Daty sporządzenia nośników nas w tym kontekście nie interesują - liczą się
daty przekazania nośników z komórek org. do SIND. W jaki niby sposób mogą one być "wymieszane"?
Nośniki przekazane w danym roku do składu mają po 2 latach trafić ze składu do AZ
Upraszczając - nośniki ze SIND do archiwum należy przejmować w takiej kolejności w jakiej były przekazywane z komórek do SIND.
bo to bez sensu żeby dwie osoby się tym zajmowały
Równie dobrze pracownicy komórek org. mogli by narzekać, że to bez sensu że muszą przechowywać dokumentację spraw zakończonych przez 2 lata zanim przekażą ją do AZ.
Ktoś tam chyba nie rozumie czym jest SIND.
Przekazanie nośników z komórek do SIND to nie jest ich archiwizacja, a sam skład nie jest częścią archiwum.
To po prostu miejsce, w którym nośniki czekają na przekazanie do AZ - analogicznie jak dokumentacja papierowa oczekuje w komórkach na przekazanie do archiwum.
Podsumowując:
- Pracownik odpowiedzialny za prowadzenie SIND ma
obowiązek przekazać w tym roku do AZ wszystkie nośniki, jakie trafiły do składu do końca 2017 r., a następnie co roku przekazywać kolejne roczniki (w 2021 - 2018, w 2022 - 2019 itd.).
To nie jest jego dobra wola, ani widzimisię, tylko
obowiązek wynikający z normatywów kancelaryjno-archiwalnych.
- Przekazując nośniki ze SIND do AZ ma również
obowiązek sporządzić dla nich spisy zdawczo-odbiorcze.
Jak rozumiem dotychczas spisy były sporządzane w momencie przekazywania nośników z komórek do SIND - dla danej partii nośników? Mam nadzieję, że przynajmniej nie były rejestrowane na wykazie spisów? (nie powinny być - nośniki nie były przecież przekazywane do AZ).
Gdybym był na Twoim miejscu
domagałbym się sporządzenia nowych spisów - w układzie: osobny spis dla każdego rocznika składu (tak jak powinny powstawać, gdyby nośniki były przekazywane zgodnie z przepisami).
Jedyne co mogę ci doradzić to konsekwentne egzekwowanie obowiązków wynikających z normatywów kancelaryjno-archiwalnych. Nikt ci łaski nie robi