Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Klasy a kategorie archiwalne

Zaczęty przez kkk, Lipiec 06, 2020,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kkk

Mam kolejne pytanie, czy klasy 2 rzędu mogą mieć przypisane kategorie archiwalne?
Wydaje mi się, ze nie, bo jak pamiętam, tytuły klas pierwszego i drugiego rzędu nie oznaczają jeszcze tytułów teczek.
Jeżeli jest tak jak mi się wydaje, to w jakim akcie normatywnym jest to zapisane?

MarcinP

Klasy drugiego rzędu mogą mieć przypisane kategorie archiwalne (przykład: symbol 10, hasło: Udział w posiedzeniach organów kolegialnych powiatu, kat. A - w jrwa dla organów powiatu, który stanowi załącznik do rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z 2011 r.).

Rovan

Każda klasa końcowa będzie miała przypisaną kategorię archiwalną, niezależnie od rzędu.
Po prostu niezbyt często się zdarza aby klasa drugiego rzędu była klasą końcową (czyli taką , która nie dzieli się na bardziej szczegółowe podklasy).\

Przykładem takiej klasy drugiego rzędu może być chociażby klasa-wytrych: "Regulacje oraz wyjaśnienia, interpretacje, opinie, akty prawne dotyczące zagadnień z zakresu..." umieszczana bardzo często przy klasach pierwszego rzędu.