Internetowe Forum Archiwalne > Metodyka Archiwalna
porzadkowanie/brakowanie
lukas_drill:
Nie zmieniamy nic, jeśli pierwotnie napisano coś, to to pozostaje. Możliwość zmiany mamy w zasadzie tylko w odniesieniu do kategorii
Szymon:
dzięki!
Kadrowa:
Witaj Gogga :)
Zacząłeś robić to w 2020 roku to już pewnie to za Tobą, ale jedziemy praktycznie na tym samym wózku, z tą różnicą, że ja nie mam nic w składnicy tylko wszystko na strychu. I niektóre dokumenty są opisane JRWA, który nie był zatwierdzony przez AP, a w zarządzeniu wprowadzającym JRWA zatwierdzony przez AP mam napisane, że jeżeli coś nie było klasyfikowane wg obowiązujących wykazów mam klasyfikować wg obecnego i kwalifikuję wg obecnego JRWA.
Czyli w sumie to samo co napisał Bolek :)
Mam tylko zagwostkę czy w swojej sytuacji lepiej przyjąć te dokumenty do składnicy akt i od razu oddać do brakowania czy może poddać brakowaniu ze względu na przedawnienie z jednostek organizacyjnych ?
Myślę, że lepiej chyba przyjąć do składnicy, żeby został po tym jakiś ślad.
A czy ktoś z Was mógłby mi pokazać jak ma wyglądać przykładowy spis zdawczo-odbiorczy wykonany z natury ?
Na szkoleniu Wykładowca powiedział Nam, żeby zrobić spis z natury ( bez znaku spraw) zawierający tylko tytuł, daty skrajne i ilość teczek i oddać od razu do brakowania.
Czy to jest prawidłowe ?? :)
Rovan:
--- Cytuj ---A czy ktoś z Was mógłby mi pokazać jak ma wyglądać przykładowy spis zdawczo-odbiorczy wykonany z natury ?
Na szkoleniu Wykładowca powiedział Nam, żeby zrobić spis z natury ( bez znaku spraw) zawierający tylko tytuł, daty skrajne i ilość teczek i oddać od razu do brakowania.
--- Koniec cytatu ---
Jeśli mówimy o dokumentacji, która nie została nigdy formalnie przyjęta na stan składnicy akt (nie posiada spisów z/o), a której okres przechowywania zdążył już upłynąć, wówczas nie ma potrzeby sporządzania dla niej spisów zdawczo-odbiorczych.
Należy ją od razu ująć na spisie do brakowania.
Przykładowy formularz masz w załączniku.
W kolumnie 3 zamiast sygnatury archiwalnej (której w tym przypadku brak), wpisujesz formułkę - "spis z natury".
--- Cytuj ---w zarządzeniu wprowadzającym JRWA zatwierdzony przez AP mam napisane, że jeżeli coś nie było klasyfikowane wg obowiązujących wykazów mam klasyfikować wg obecnego
--- Koniec cytatu ---
Na pewno mowa jest o klasyfikacji? Czy może tylko o kwalifikacji wg obecnego JRWA?
Kadrowa:
O szoook, nie wiedziałam, że tak można ??? To usprawni moją pracę o dobre kilka lat ;D
Czyli co, dokumentację układam latami opisuję teczki i to co jest już " po terminie" od razu wpisuję do wniosku o brakowanie każdą teczkę pokolei bez żadnego wciągania na stan składnicy?
Boże, ja dopiero jak coś mi napiszecie to zaczynam rozumieć o co w tym wszystkim chodzi ::)
Mam taki sam formularz u siebie także dziękuje za potwierdzenie i kiedy go otworzyłam to zobaczyłam, że tam jest napisana w kolumnie 3 "sygnatura archiwalna", a ja ciągle myślałam, że trzeba tam wpisywać numer spisu zdawczo-odbiorczego :-X
Człowiek się dopiero uczy i wszystko jest nowe i niektóre rzeczy są niezrozumiałe po przeczytaniu pierwszy raz :)
Oczywiście, że chodzi o kwalifikację, przepraszam pomyliłam się znowu :(
A co w przypadku jeśli mamy dokumenty przed 2010 r., a wtedy nie obowiązywał żaden JRWA, albo po prostu nikt o nim nic nie wie z obecnie pracujących osób, jak opisywać teczki ?
Skąd wziąć klasyfikację?
Przecież nie mogę zostawić teczek bez opisu, jak to u Was się rozwiązuje ?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej