archiwizacja akt przyjmowanych do AZ

Zaczęty przez młodziak, Marzec 12, 2020,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

młodziak

Witam ponownie ;D
pracuję w AZ i do tej pory dokumentacja była tak "średnio" przygotowywana i przyjmowana do AZ. Chcę  wprowadzić nowe procedury archiwizacji i nie wiem jakie podstawy prawne o tym mówią (jak robić teczkę) bo chcę mieć podkładkę w razie co ::)

Pogórzanin

Podstawowymi aktami obowiązującymi w tego typu sprawach jest instrukcja kancelaryjna, instrukcja archiwalna a przy sporządzaniu teczek jrwa. Po co wymyślać coś co powinno być uregulowane i przestrzegane. Co najwyżej jako archiwista przeprowadzić w tym zakresie szkolenie i ewentualnie pomóc w razie konkretnych zapytań. To moja rada.

młodziak

Dziękuję za odpowiedź ;D Co prawda czytam ciągle te akty prawne, ale nie miałem do końca pewności czy to są jedynie te czy może coś jeszcze.  :-[ Pozdrawiam

Bolek

Masz jeszcze Rozporządzenie Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z dnia 20 października 2015 r. w sprawie klasyfikowania i kwalifikowania dokumentacji, przekazywania materiałów archiwalnych do archiwów państwowych i brakowania dokumentacji niearchiwalnej. Tam masz napisane jak mają byc np. przygotowane akta do Archiwum Państwowego (jeśli oczywiście podlegacie pod nadzór AP).
prawy obrońca lewego słupka

Rovan

Jeśli natomiast miałbyś wątpliwości co do umocowania prawnego obowiązujących w Twojej jednostce normatywów, to wynika ono z art. 6 ust. 2 Ustawy o Narodowym Zasobie Archiwalnym i Archiwach.