Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Brakowanie 2020

Zaczęty przez Bożena24, Luty 21, 2020,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bożena24

Dostałam zgodę z AP na brakowanie. I co teraz? Mam szukać firmy, która zajmuje się brakowaniem czy można samemu przekazać gdzieś, ale podobno przy tym trzeba jakieś karty odpadów wypełniać i nie wiem jak to załatwić
ożena

Danutka

Najlepiej chyba zamówić sobie firmę, która profesjonalnie zniszczy dokumentację w sposób uniemożliwiający pozyskania danych ze zniszczonych akt. Później powinni przysłać protokół, certyfikat ze zniszczenia. Niektóre firmy oferują nagranie procesu niszczenia i przesłanie takiego filmiku. Trzeba tylko pamiętać, by podpisać z nimi umowę dot. powierzenia danych osobowych w zw. z RODO.

EwelinaP

Po uzyskaniu zgody z AP robię zapytanie ofertowe i wysyłam do kilku firm. Ta, która wykaże zgodność z RODO (wskaże IOD, przedstawi podstawowe procedury itd) oraz da najniższą cenę, niszczy nam akta. Idzie zamówienie, podpisana jest umowa powierzenia, na koniec przysyłają nam certyfikat potwierdzający zniszczenie.

Bożena24

A jak długo ważna jest zgoda Archiwum Państwowego na brakowanie?
ożena

Rovan

Bezterminowo.
Przy czym - żebyśmy się dobrze zrozumieli - każda zgoda jest jednorazowa i dotyczy tylko dokumentacji, dla której została wydana.
Tzw. zgoda generalna została zlikwidowana w 2015 r.