Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Koniec roku powiadomienie AP o zdarzeniach w archiwum

Zaczęty przez pawel2018, Grudzień 19, 2019,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pawel2018

Otrzymałem od przełożonego polecenie: W związku z końcem roku mam sprawdzić czy nie uciekną nam terminy odnośnie powiadomienia AP o zaistniałych  sprawach, zdarzeniach związanych z funkcjonowaniem naszego archiwum zakładowego. Archiwum prowadzę od września br, przyjąłem 2 razy akta kat. A i chyba 2 razy B.

1. Powinienem powiadomić AP o przyjęciu akt kat. A i dołączyć spis zdawcze odbiorczy z każdego  tego przyjęcia. Jaka jest podstawa prawna tego działania?

Ponadto uważam że powinienem ustalić cz y w latach poprzednich powiadamiano AP o przyjmowaniu kat. A przewiduję duże kłopoty w tym temacie - może lepiej odpuścić co ktoś nie dopełnił...

2. Co jeszcze mogę zrobić w ramach polecenia, lub obowiązujących przepisów w odniesieniu do końca roku w stosunku do AP?

Wolę nie dzwonić do AP bo się im przypomnę...
Jutro z rana zapewne będę musiał przedstawić pozycje  i przystąpić do realizacji... Proszę o wytyczne...

muniekdm

Do wiadomości AP przesyła się sprawozdanie z działalności archiwum. W sprawozdaniu podaję się m.in. stan zasobu, informację o ilości dokumentacji przejętej z komórek organizacyjnych.

pawel2018

Dziękuje  za odpowiedź. Poniżej cytat z Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r oraz pytanie kończące temat:

Sprawozdawczość archiwum zakładowego
§ 46. 1. Archiwista sporządza sprawozdanie roczne z działalności archiwum zakładowego i stanu dokumentacji w archiwum zakładowym w terminie do dnia 31 marca roku następnego po roku sprawozdawczym.

Czy ten termin nadal jest tak określony. Z tego wynika, że na chwilę obecną mam czas do marca 2020  ;).

Domyślam sie że powinny byc wcześniejsze sprawozdania nie trafiłem na coś podobnego...

Czarny1986

Tak czas jest do 30 marca, co nie znaczy, że trzeba czekać aż tyle :) Nie ma ani jednego sprawozdania rocznego do AP?? A od kiedy macie nadzór?