Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Pomoc

Zaczęty przez archzakzaw, Czerwiec 17, 2019,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

archzakzaw

Witam. Jestem w archiwum od niedawna i nie ma takiej wiedzy i doświadczenia jak wy i potrzebuje pomomocy, mianowicie chodzi o to jak przekazywane są akta w waszych sądach do arch i czy ustalają z wami przekazanie wcześniej, zwrot akt po wykorzystaniui sprawa z wydawaniem podani?

metricisRegninotarii

Zapoznaj się z instrukcją kancelaryjną oraz archiwalną i egzekwuj przepisy tam zawarte. Brzmi prosto, nie zawsze jest proste w wykonaniu no ale nikt tego za archiwistę nie zrobi.

keffe16

Chciałabym również prosić o pomoc. Opiszę swój problem jak najbardziej "łopatologicznie" z nadzieją, że przekaz będzie czytelny.

Przykład:
Teczka "Olimpiady, konkursy: klasa 428 - chciałabym to podzielić na dwie podteczki (1. olimpiady 2. konkursy - osobne spisy spraw) i tę zasadę mniej więcej rozumiem.

Bardziej zależy mi na odpowiedzi jak gromadzić dokumentację związaną z danymi sprawami.

Załóżmy sprawa 1. - konkurs geograficzny - kilka dokumentów składa się na sprawę, np. regulamin, protokół z eliminacji, protokół z przebiegu, itp. - czy wszystkie te dokumenty powinnam trzymać np. w jednej koszulce/skoroszycie, wpinając chronologicznie jeden po drugim, ale w tym samym miejscu, czy poszczególne dokumenty (osobno regulamin, osobno protokoły) powinny być gdzieś wyróżnione - jeśli nie w spisie spraw, to gdzie?

Ponieważ do tej pory wyglądało to tak, że dokumenty były wpinane chronologicznie, ale do teczki jako całości.
Tj. jeśli w międzyczasie odbyły się inne konkursy, to dokumenty były wpięte w następujący sposób: protokół z eliminacji-konkurs geograficzny(ZS.428.1.2019), regulamin konkursu polonistycznego(428.2), karty zgłoszenia przegląd małych form(428.3), protokół z przebiegu konkursu geograficznego (428.4), itd.
W ten sam sposób były też wpisane w spis spraw i każdy dokument miał nadany inny numer sprawy zgodnie liczbą porządkową w spisie spraw (jak podałam w nawiasach i zdaję sobie sprawę, że jest to błędne). Chciałabym wyprowadzić teczki w taki sposób, aby było tak jak należy.

Bardzo dziękuję za pomoc i przepraszam, jeśli ten wątek nie powinien się znajdować w tym dziale.

Rovan

Dokumentacja sprawy ma być ułożona chronologiczne w ramach danej sprawy, a nie całej teczki rzeczowej (to prowadziłoby do wymieszania dokumentacji różnych spraw w teczce).
W spisie spraw rejestrujemy sprawy (w oparciu o pismo rozpoczynające sprawę) a nie wszystkie dokumenty jakie w tych sprawach powstają.

Konkurs, czy olimpiada jest sprawą. Rejestrujemy ją w spisie spraw w oparciu o pierwszy dokument jaki w sprawie się pojawił. Kolejnych dokumentów dot. tej samej olimpiady, czy konkursu juz na spisie spraw nie rejestrujemy.

Spis spraw nie jest ewidencją wszystkich dokumentów w teczce rzeczowej.

keffe16

Bardzo dziękuję za odpowiedź!! Właśnie takie rozwiązanie wydawało mi się najbardziej logiczne.

"Spis spraw nie jest ewidencją wszystkich dokumentów w teczce rzeczowej." - czy taką ewidencję należy zaprowadzić, czy nie ma takiej potrzeby?

Pozdrawiam.

Rovan

Przepisy archiwalne nie wymagają prowadzenia wykazu dokumentów w teczce rzeczowej.
W pewnych przypadkach taki obowiązek może wynikać z odrębnych przepisów, lub z wewnętrznych regulacji obowiązujących w danej jednostce.

keffe16

Podrążę temat dalej - układanie dokumentów w obrębie sprawy - na samej górze pierwsze pismo w związku ze sprawą, pod spodem kolejne - czy odwrotnie? Wiem, chronologicznie, ale zaczynam się już w tym wszystkim gubić..
Następnie w szerszym ujęciu - teczka rzeczowa, ułożenie spraw "1, 2, 3 ...." czy "...3,2,1".
Pozdrawiam

Czarny1986

Najstarsze (rozpoczynające sprawę) na górze itd. aż do kończącego sprawę :)

keffe16

Proszę mnie nie uznać za kompletnego ..., pominę określenie :), ale rozumiem, że góra to jest "wierzch"?

Ułożenie spraw w teczce rzeczowej stosuję analogicznie jak w aktach osobowych, czyli na wierzchu (górze) najnowsze sprawy a na dole teczki najstarsze. Jednakże w instrukcji kancelaryjnej widnieje zapis, że: "ułożenie dokumentacji wewnątrz teczek w kolejności spisu spraw, począwszy od numeru 1 na górze teczki, a w obrębie spraw ? chronologicznie, przy czym poszczególne sprawy można rozdzielić papierowymi okładkami;" - czy ten zapis dotyczy tylko teczek, które przekazuje się do AP i to wtedy należy uporządkować akta w ten sposób?

Rovan

Ten zapis dotyczy w pierwszej kolejności teczek przejmowanych do archiwum zakładowego.
Układ akt spraw w teczce ma być zgodny ze spisem spraw - pierwsza sprawa na wierzchu, kolejne za nią aż do ostatniej na samym spodzie.
W ramach sprawy dokumenty chronologicznie narastająco (pierwszy na wierzchu, ostatni na spodzie akt sprawy).

Taki układ wymagany jest dla materiałów archiwalnych oraz dokumentacji niearchiwalnej o kategorii wyższej niż B10.
W przypadku dokumentacji niearchiwalnej o kat. B10 i niższej można zachować układ odwrócony (najstarsze na spodzie, najnowsze na wierzchu).

Przy okazji:
Cytat
Ułożenie spraw w teczce rzeczowej stosuję analogicznie jak w aktach osobowych, czyli na wierzchu (górze) najnowsze sprawy a na dole teczki najstarsze

Powyższe zasady stosują się również do akt osobowych o kat. B50/BE50 - układamy je narastająco w ramach każdej części (najstarsze na wierzchu, najnowsze na spodzie części).

keffe16

Dziękuję, to dla mnie nowość! Wszystkie akta, które przejęłam były układane właśnie w ten sposób i nigdy w to nie wnikałam, ponieważ w tym przypadku tak było mi wygodniej :). Rozumiem jednak, że akta od 01.01.2019, czyli B10, można już prowadzić w ten "wygodny" sposób? :)

Dory

Cytat: keffe16 w Listopad 28, 2019,
Dziękuję, to dla mnie nowość! Wszystkie akta, które przejęłam były układane właśnie w ten sposób i nigdy w to nie wnikałam, ponieważ w tym przypadku tak było mi wygodniej :). Rozumiem jednak, że akta od 01.01.2019, czyli B10, można już prowadzić w ten "wygodny" sposób? :)
Hmm, chyba niekoniecznie - w dalszym ciągu obowiązuje zasada, że dla każdej części (A, B, C, D) prowadzony jest wykaz dokumentów w kolejności chronologicznej. Czy się mylę?

Rovan

W aktach osobowych gromadzimy dokumenty z podziałem na części (A, B, C, D) i układamy je w ramach danej części, dołączając do każdej wykaz dokumentów.
Nie widzę przeciwwskazań aby dla akt osobowych o kat. B10/BE10 stosować układ odwrócony (od dołu do góry).
Oczywiście w takim przypadku numeracja dokumentów w ramach każdej części również musiałaby biec od dołu do góry.
Niezależnie od tego, czy stosujemy układ narastający, czy odwrócony, chronologia tak, czy siak będzie zachowana.

keffe16

Ponownie dziękuję za odpowiedź! Jeśli już zeszliśmy na temat akt osobowych, zastanawiam się nad jeszcze jedną rzeczą. Mianowicie, po zmianach możemy dzielić części A, B, C, D na części powiązane tematycznie A1,A2, etc. Zastanawiam się, czy taki podział powinien być wprowadzony globalnie - dla wszystkich akt taki sam podział (numeracja) części, czy powinno to wynikać z potrzeb danej teczki?

Rovan

Moim zdaniem zależnie od potrzeb. Liczba takich zestawów powiązanych tematycznie dokumentów może się różnić w odniesieniu do różnych pracowników.
Widać to doskonale na przykładzie części D akt osobowych, gdzie dokumentacja każdej kary musi być przechowywana w wydzielonej części (D1, D2 itd.), a przecież liczba kar i co za tym idzie liczba części w ramach D będzie różna u różnych pracowników.

Zresztą ta decyzja nie lezy w gestii archiwisty, a pracownika działu kadr prowadzącego akta osobowe.