Przy okazji poszukiwań informacji o jakichś aktach z zasobu ap, udało mi się zrobić trochę dokładniejszy test wyszukiwania w serwisie
szukajwarchiwach.gov.pl. Poszukiwania zrobiłem jak na zwykłego archiwistę przystało, czyli ustaliłem przedmiot poszukiwania, aktotwórcę właściwego dla przedmiotu poszukiwań i ram czasowych, no i po przejrzeniu opisów iluś tam jednostek archiwalnych, ustaliłem listę takich jednostek których charakterystyka wyszukiwawcza zawiera informacje które mnie interesują, była ich
prawie setka, w jednym konkretnym zespole. Przyjąłem że interesującymi mnie elementami charakterystyki wyszukiwawczej będą słowa: wywłaszczenie, Zakopane, ZGT-630 (także ZGT 630). Następnie użyłem wyszukiwarki, żeby sprawdzić jaką będzie mieć skuteczność w ustaleniu podobnej listy jednostek, którą wcześniej ustaliłem "na piechotę".
Zacząłem od wyszukiwania prostego. Wpisałem do pola wyszukiwania
wywłaszczenie Zakopane ZGT-630. Wynik wyszukiwania?
Zero jednostek. Spróbowałem szukać po samym znaku kancelaryjnym. Wynik wyszukiwania? Dla zapytania
ZGT-630 siedem jednostek (były na mojej liście). Dla zapytania
ZGT 630 -
zero jednostek.
Spróbowałem wyszukiwania zaawansowanego. Dla wpisywanego w różnych konfiguracjach (zawiera wszystkie ze słów, zawiera podaną frazę itd.) zapytania
ZGT-630, wynik wyszukiwania to za każdym razem
siedem wspomnianych wyżej jednostek. Spróbowałem z zapytaniem
ZGT 630. Wynik przy wyszukiwaniu prostym?
Zero jednostek. Przy wyszukiwaniu zaawansowanym jest zabawnie - jeśli wpiszę
ZGT 630 w sekcji "zawiera wszystkie ze słów" do jednego pola (jako jedno słowo) to wynik wyszukiwania to
tylko ok. 50 jednostek z mojej listy. Jeśli do osobnych pól w tej sekcji wpiszę
ZGT i
630 to wynikiem wyszukiwania jest
12 jednostek/pozycji ale żadna z nich nie jest jednostką z mojej listy! (nie są nawet z tego archiwum ani z tego zespołu). A kiedy spróbowałem użyć opcji "zawiera jedno ze słów" wyników było
prawie 20 tysięcy ...Ta wyszukiwarka się do niczego nie nadaje
. Co gorsza, jak się temu przyglądałem dokładniej, to wychodzą takie kwiatki:
- wyszukiwarka przeszukuje prawdopodobnie tylko tytuły
- w części tytułów widzi poszukiwane zapytanie (fragment tytułu) a w części nie (błąd w wyszukiwarce czy w migracji danych?)
- sortowanie listy wyników wyszukiwania wg najnowsze-najstarsze wiąże się chyba tylko z kolejnością dodania rekordów do systemu (na co komu takie sortowanie?), innych opcji nie ma
- elementy opisu jednostek (metadanych) są fantazyjnie i wymiennie nazywane (tytuł, nazwa, opis ....), tak że właściwie nie wiadomo z jaką informacją mamy do czynienia.
Mógłbym tak długo ale nie płacą mi za to, szkoda mojego czasu (test wyszukiwania zajął mi jakieś dwie godziny).
Na zakończenie testu spróbowałem takiego samego wyszukiwania w starym
szukajwarchiwach.pl - wpisanie do pola wyszukiwania w prostej wyszukiwarce zapytania
wywłaszczenie Zakopane ZGT-630 dało mi
ok 150 wyników, w tym wszystkie z mojej pierwotnej listy. Wyszukiwarka przeszukała całe opisy jednostek, ale uwzględniła też tytuł serii. Ba, były tam zarówno jednostki mające w opisie
ZGT-630 jak i
ZGT 630. Na dokładkę listę wyników mogłem łatwo ograniczyć do jednostek z konkretnego zespołu, jak również posortować wg sygnatur. I zajęło mi to może dwie minuty ...
-