Narodowe Archiwum Cyfrowe > Projekty w NAC
szukajwarchiwach.gov.pl
Jarek:
Dokumenty w gablotach też można eksponować różnie. Można postawić w kącie, można postawić na środku. Jak jest w kącie to można stanąć przed nim i mówić: która to gablota, jak się nazywa ten dokument, ile ma pieczęci, że jest bardzo ważny itd. A potem można swobodnie oddawać się części artystycznej, bo gablota w kącie w tym nie przeszkadza.
Ot taki detal, który dopełnia smutnego obrazu.
Jarek:
--- Cytat: Jarek w Lipiec 02, 2020, ---Fatalnie wygląda mechanizm identyfikacji dokumentów/zdjęć i mechanizm tworzenia kolekcji - obydwa polegają na tworzeniu zbiorów obrazków oderwanych od zawartości systemu. Obrazki dokumentów/zdjęć wiszą wciąż w sekcji "do identyfikacji" na szukaju mimo tego że dawno już zostały zidentyfikowane np. w mediach społecznościowych i ta identyfikacja jest znana NAC-owi. Opracujcie sobie może po prostu procedurę jak uzupełniać/korygować w takich sytuacjach inwentarzowy opis materiałów archiwalnych i jak powinno to wyglądać na szukaju.
--- Koniec cytatu ---
Przykład takiego zdjęcia, z zasobu AAN:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zidentyfikuj-material?p_p_id=ZidentyfikujMaterial_INSTANCE_9htbsMbKassG&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&_ZidentyfikujMaterial_INSTANCE_9htbsMbKassG_mvcPath=%2Fuser%2Fidentyfikacja_element.jsp&_ZidentyfikujMaterial_INSTANCE_9htbsMbKassG_id_elementu=700042
Dwa miesiące temu trafiło na szukajowego fejsbuka i dość szybko rozpoznano że zostało zrobione w Kaliszu:
https://www.facebook.com/szukajwarchiwachgovpl/photos/pcb.1473926959455951/1473917229456924/?type=3&theater
I co dalej? Ano nic. Zdjęcie jak wisiało w sekcji "Zidentyfikuj materiał" bez jakiegokolwiek opisu, tak dalej tam wisi. Zalogowany użytkownik szukaja może próbować dodać komentarz do zdjęcia w tej sekcji. Ale ten komentarz nie będzie tam widoczny. Mam wrażenie że cała ta sekcja to zbiór obrazków z którymi nikt nie zamierza nic robić. I chyba też nie wie CO zrobić.
Przywołane wyżej zdjęcie opatrzono adnotacją "ze zbiorów Rady Głównej Opiekuńczej w Warszawie", więc to jest jego przynależność zespołowa. Obok jest jeszcze jedno zdjęcie z AAN, tak samo opisane:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zidentyfikuj-material?p_p_id=ZidentyfikujMaterial_INSTANCE_9htbsMbKassG&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&_ZidentyfikujMaterial_INSTANCE_9htbsMbKassG_mvcPath=%2Fuser%2Fidentyfikacja_element.jsp&_ZidentyfikujMaterial_INSTANCE_9htbsMbKassG_id_elementu=699902
Kłopot z tymi zdjęciami jest taki że ich tak naprawdę na szukaju ... nie ma. Ten zespół nie ma żadnych opublikowanych skanów. Dziwnie to działa. Gdyby identyfikacja dotyczyła zdjęć które mają swoje miejsce w zespole tzn. gdyby było wiadomo co jest obok i oprócz to chyba miałoby większy sens. W przypadku tych dwóch konkretnych fotografii pozwoliłoby to chyba nawet stwierdzić że prawdopodobnie pokazują to samo wydarzenie - kaliskie uroczystości w 1926 r. z okazji 150. rocznicy ogłoszenia Deklaracji niepodległości Stanów Zjednoczonych.
Jarek:
Przy okazji poszukiwań informacji o jakichś aktach z zasobu ap, udało mi się zrobić trochę dokładniejszy test wyszukiwania w serwisie szukajwarchiwach.gov.pl. Poszukiwania zrobiłem jak na zwykłego archiwistę przystało, czyli ustaliłem przedmiot poszukiwania, aktotwórcę właściwego dla przedmiotu poszukiwań i ram czasowych, no i po przejrzeniu opisów iluś tam jednostek archiwalnych, ustaliłem listę takich jednostek których charakterystyka wyszukiwawcza zawiera informacje które mnie interesują, była ich prawie setka, w jednym konkretnym zespole. Przyjąłem że interesującymi mnie elementami charakterystyki wyszukiwawczej będą słowa: wywłaszczenie, Zakopane, ZGT-630 (także ZGT 630). Następnie użyłem wyszukiwarki, żeby sprawdzić jaką będzie mieć skuteczność w ustaleniu podobnej listy jednostek, którą wcześniej ustaliłem "na piechotę".
Zacząłem od wyszukiwania prostego. Wpisałem do pola wyszukiwania wywłaszczenie Zakopane ZGT-630. Wynik wyszukiwania? Zero jednostek. Spróbowałem szukać po samym znaku kancelaryjnym. Wynik wyszukiwania? Dla zapytania ZGT-630 siedem jednostek (były na mojej liście). Dla zapytania ZGT 630 - zero jednostek.
Spróbowałem wyszukiwania zaawansowanego. Dla wpisywanego w różnych konfiguracjach (zawiera wszystkie ze słów, zawiera podaną frazę itd.) zapytania ZGT-630, wynik wyszukiwania to za każdym razem siedem wspomnianych wyżej jednostek. Spróbowałem z zapytaniem ZGT 630. Wynik przy wyszukiwaniu prostym? Zero jednostek. Przy wyszukiwaniu zaawansowanym jest zabawnie - jeśli wpiszę ZGT 630 w sekcji "zawiera wszystkie ze słów" do jednego pola (jako jedno słowo) to wynik wyszukiwania to tylko ok. 50 jednostek z mojej listy. Jeśli do osobnych pól w tej sekcji wpiszę ZGT i 630 to wynikiem wyszukiwania jest 12 jednostek/pozycji ale żadna z nich nie jest jednostką z mojej listy! (nie są nawet z tego archiwum ani z tego zespołu). A kiedy spróbowałem użyć opcji "zawiera jedno ze słów" wyników było prawie 20 tysięcy ...
Ta wyszukiwarka się do niczego nie nadaje :( . Co gorsza, jak się temu przyglądałem dokładniej, to wychodzą takie kwiatki:
- wyszukiwarka przeszukuje prawdopodobnie tylko tytuły
- w części tytułów widzi poszukiwane zapytanie (fragment tytułu) a w części nie (błąd w wyszukiwarce czy w migracji danych?)
- sortowanie listy wyników wyszukiwania wg najnowsze-najstarsze wiąże się chyba tylko z kolejnością dodania rekordów do systemu (na co komu takie sortowanie?), innych opcji nie ma
- elementy opisu jednostek (metadanych) są fantazyjnie i wymiennie nazywane (tytuł, nazwa, opis ....), tak że właściwie nie wiadomo z jaką informacją mamy do czynienia.
Mógłbym tak długo ale nie płacą mi za to, szkoda mojego czasu (test wyszukiwania zajął mi jakieś dwie godziny).
Na zakończenie testu spróbowałem takiego samego wyszukiwania w starym szukajwarchiwach.pl - wpisanie do pola wyszukiwania w prostej wyszukiwarce zapytania wywłaszczenie Zakopane ZGT-630 dało mi ok 150 wyników, w tym wszystkie z mojej pierwotnej listy. Wyszukiwarka przeszukała całe opisy jednostek, ale uwzględniła też tytuł serii. Ba, były tam zarówno jednostki mające w opisie ZGT-630 jak i ZGT 630. Na dokładkę listę wyników mogłem łatwo ograniczyć do jednostek z konkretnego zespołu, jak również posortować wg sygnatur. I zajęło mi to może dwie minuty ...
-
Jarek:
Trochę czasu i obiecanek co do rzekomej poprawy działania systemu upłynęło, ale niestety działa to dalej tak jak poprzednio czyli wcale (powtarzam test z zgt-630 co jakiś czas).
Ale, ale. Są jednak zmiany. W sekcji "Jak szukać" pojawiła się zakładka "Poszukiwacze" z zachętą "Poznaj ludzi, którzy znaleźli ciekawe materiały" i panią Kasią z Olsztyna która pracuje w agencji kreatywnej jako pierwszym poszukiwaczem wartym poznania:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/-/poszukiwac-3?redirect=%2Fjak-szukac
Wrażenia pani Kasi z korzystania z szukajwarchiwach.gov.pl są takie:
--- Cytuj ---Szukaj w Archiwach to świetny serwis, w którym można znaleźć wiele ciekawych starych materiałów. Ostatnio robiłam publikację dla dewelopera, który zbudował nowy budynek w Krakowie. W Szukaj w Archiwach znalazłam wiele ciekawych materiałów: plany miasta, stare zdjęcia ulicy przy której stanął budynek, a nawet listy ze wzmiankami o tym adresie i dawnym Krakowie. Sprawnie zamówiłam skany wysokiej jakości, które umieściłam w książce i na billboardach.
--- Koniec cytatu ---
Dzięki internetowi okazuje się że "pani Kasia" ma więcej zainteresowań i talentów:
- interesuje się australijską stomatologią:
https://www.briercreekdentalnc.com/financial-information
- zajmuje ją zdrowie psychiczne Kanadyjczyków:
https://www.anxietycanada.com/general/facing-fears/
- ... oraz sprzedawanie biżuterii na amazonie (link sobie daruję) i randkowanie
"Pani Kasia" ma też na imię Maria i Millie.
Anna Sobczak:
Jarku, o co Ci chodzi z tą panią Kasią?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej