Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

uzgadnianie zapisów instrukcji z Archiwum Państwowym

Zaczęty przez msg, Maj 27, 2019,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

msg

Szanowni Państwo,
Od stycznia br. przejęłam obowiązki archiwisty zakładowego. Jestem na etapie uzgadniania przepisów kancelaryjnych z Archiwum Państwowym (od 2012 r. mamy przepisy przejściowe nieuzgadniane z AP). Niestety w kilku kwestiach nie mogę dojść po porozumienia z AP. Proszę o rozwianie moich wątpliwości w poniższych kwestiach:
1.   Czy konieczne jest aby ocena dokumentacji wytypowanej do brakowania przeprowadzana była komisyjnie?   Wcześniejszy mój zapis mówił że to archiwista typuje dokumentację do brakowania i później uzyskuje opinię kierowników komórek, w których ta dokumentacja została utworzona. W obecnej chwili AP narzuciło mi powoływanie specjalnej komisji w skład której wchodzi bezpośredni przełożony archiwisty, w moim przypadku Dyrektor jednostki. Wychodzi z tego pewne zamieszanie, ponieważ Dyrektor jako członek komisji sam sobie przedstawia dokumenty do zatwierdzenia. Czy konieczność powołania takiej komisji w takim składzie jest gdzieś unormowana prawnie?
2.   Archiwum upiera się przy pozostawieniu w słowniczku pojęć w IK ?pieczęci wysyłki? mimo że sformułowanie nigdzie więcej się nie pojawia. Czy taka pieczęć jest wymagana jakimiś przepisami? W chwili obecnej pracownicy na egzemplarzu pisma pozostającego ad acta sami nanoszą informację w jaki sposób pismo zostało wysłane.
3.   Czy wycinki prasowe dot. działalności Państwa jednostki są dokumentami tworzącymi akta sprawy? Prowadzicie dla nich spisy spraw i nadajecie numery? Chciałam je zaliczyć jako dokumentację nietworzącą akt sprawy, aby odkładać je w teczkach aktowych ale AP sugeruje prowadzenie ich ewidencji. Przecież to nie wszczyna żadnej sprawy.
4.   AP zaproponowało zapis ?Komórki organizacyjne przekazują do archiwum zakładowego dokumentację pełnymi rocznikami i kompletną, nie później niż po upływie pełnych dwóch lat kalendarzowych, licząc od pierwszego stycznia roku następującego po roku zakończenia spraw?. Czy to wynika z jakichś przepisów? Do tej pory spotykałam się wszędzie z zapisem że dokumentacja jest przekazywane po upływie dwóch pełnych lat kalendarzowych. Co o tym sądzicie?

Bardzo dziękuję za wyrozumiałość i odpowiedzi ?

Bolek

Instrukcję sama opracowałaś, czy masz ją z archiwum?
prawy obrońca lewego słupka

msg

Jest to efekt pracy mojej poprzedniczki. Z tego co mi wiadomo AP przesłało jakąś przykładową wersję i nikt jej wcześniej u nas nie czytał, nie sprawdzał, nie patrzył czy pasuje do naszej jednostki.

Rovan

1.
Cytat
Czy konieczne jest aby ocena dokumentacji wytypowanej do brakowania przeprowadzana była komisyjnie? (...) Czy konieczność powołania takiej komisji w takim składzie jest gdzieś unormowana prawnie?
Dawniej konieczność powoływania komisji oceny dokumentacji niearchiwalnej zapisana była w rozporządzeniu, jednak od 2015 r. żaden ogólnie obowiązujący akt prawny wyższego rzędu nie nakłada takiego obowiązku. Może on wynikać albo z przepisów resortowych (jeśli dana jednostka pod takie podlega), albo z zapisów instrukcji archiwalnej (jeśli takie zostały w niej umieszczone).

2. Nie ma o co kruszyć kopii - We wszystkich IK zatwierdzanych od 2013 r. pojawia się ten termin - został zdefiniowany we wzorcowej IK. Przy czym termin "pieczęć" należy traktować umownie - chodzi o pewien zestaw informacji, a nie o technikę ich naniesienia.

3. Wycinki prasowe jako takie nie tworzą akt sprawy.
W uzasadnionych przypadkach ewidencję prowadzi się również dla dokumentacji nie tworzącej akt sprawy - oczywiście nie w postaci spisu spraw.

4. Zapis jak najbardziej prawidłowy. Praktyka archiwalna dopuszcza przyjęcia dokumentacji do archiwum przed upływem 2 lat, o ile w magazynie archiwalnym jest dość miejsca.

msg

1. Jesteśmy jednostką organizacyjną Urzędu Miasta, żadne przepisy resortowe nas nie dotyczą. Rozumiem że to co zawrzemy w naszej IA będzie obowiązywało i nie ma żadnej innej podstawy prawnej mówiącej o tym, że trzeba powoływać specjalną komisję.
2. A czy jest obowiązek umieszczania na piśmie pozostającym ad acta numeru z rejestru pism wychodzących? Do tej pory nie było to przez nas stosowane. W projekcie naszej IK też nie ma o tym słowa (no oprócz wyjaśnienia pojęcia pieczęci wysyłki o której później cichosza :) )
3. Wg AP są to sprawy i konieczne jest prowadzenie ich ewidencji. Nie zgadzają się na zaliczenie ich do dokumentacji nietworzącej akt sprawy, a więc konieczne jest prowadzenie spisu spraw. Czy można to jakoś inaczej rozwiązać?