Aktualności:

21 Rocznica IFAR - króciutka refleksja rocznicowa... --> http://www.ifar.pl/index.php/topic,5040.0.html

Menu główne

Akta osobowe

Zaczęty przez uczeń1234, Maj 20, 2019,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

uczeń1234

Witam,  mam problem z dokumentacją akt osobowych chodzi mi o to jak ułożyć akta osobowe do archiwizacji jakie dokumenty powinny być na samym początku a jakie później (proszę o podpowiedź w kolejności)?

krzysiekp

Witam,
Chciałbym zadać pytanie w tym wątku ponieważ dotyczy przechowywania TAP w archiwum zakładowym do którego trafiają one po okresie dwóch lat od rozwiązania stosunku pracy. Jeżeli te teczki stanowią już zasób archiwum jak spełnić nowo wprowadzony wymóg w sytuacji gdy w razie ponownego nawiązania stosunku pracy z tym samym pracownikiem w ciągu 10-letniego terminu przechowywania dokumentacji, pracodawca kontynuuje prowadzenie jego dotychczasowej dokumentacji.
Czy w takiej sytuacji jedym wyj

krzysiekp

Czy w takiej sytuacji jedynym wyjściem jest procedura wycofania TAP z zasobu archiwum?

inka

Moim zdaniem tylko wycofanie z zasobu. IA zezwala co prawda na wycofywanie z zasobu spraw, a TAP pod tym względem są specyficzne, ale ja bym uznała to za wznowienie sprawy związanej z zatrudnieniem. Poza tym  w teczce zmienią się daty zatrudnienia i po rozwiązaniu umowy musimy ją ponownie przyjąć na spisie zdawczo-odbiorczym i liczyć okres przechowywania od tego kolejnego rozwiązania umowy.