Witam.
Wiem, że poruszane były już pewnie te wątki. Ale chciałbym się upewnić co do spraw związanych ze zmianą struktury organizacyjnej, a przy tym nadawania znaku sprawy.
1. Następuje wydzielenie z dotychczasowego wydziału referatu ds. oświaty, zdrowia i opieki społecznej. Sprawy dotyczące tych tematów zostaną przeniesione do nowego referatu. I tu - zgodnie z art. 64 instrukcji kancelaryjnej (rozp. z 2011) - sprawy niezakończone zostaną przeniesione do nowej komórki, nadane im nowe znaki spraw, wynikające z nowo założonego spisu spraw w danej kategorii (dotychczasowe oznaczenie było BO, np. BO.4424.7.2019 - przejdzie na ZO.4424.1.2019). A sprawy zakończone pozostają w starym wydziale. Tutaj - wydaje się - mam jasną sprawę, chciałbym tylko potwierdzić.
2. Druga sprawa dotyczy zmiany oznaczeń komórek organizacyjnych. Nie zostaną zmienione nazwy komórek ani ich zakres działania, jedynie samo oznaczenia skrótowe, wykorzystywane m.in. w nadawaniu znaków spraw. Zmiana dotyczy jedynie podległości w strukturze organizacyjnej (burmistrz, zastępca), a tym samym oznaczenia skrótowe, które u nas z tego wynikają (np. te z B na początku to pod burmistrza, a te z Z - zastępcy, BO, ZR, ZN itp.). W jaki sposób rekomendowalibyście taką zmianę. Podczas rozmowy z sekretarz, moją pierwszą myślą w tym przypadku było zachowanie oznaczeń komórek do końca roku i dopiero od nowego roku wprowadzenie tych nowych oznaczeń. Wydaje mi się, że w ciągu roku nastąpiłby zbyt duży rozgardiasz przy nadawaniu znaków spraw. Jakieś opinie na ten temat?