Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Wytyczne NDAP dot. zespołów rozbitych

Zaczęty przez Hanna Staszewska, Styczeń 06, 2010,

Poprzedni wątek - Następny wątek

crash0

Cytat: Hanna Staszewska w Październik 12, 2016,
czyli tak dokładnie nie wiadomo, ile jest wniosków  :(
Niestety z tym jest taki problem, że na części wniosków brakuje znaku spraw. Dziś otrzymałem płytę DVD z zeskanowanymi wnioskami (chyba wszystkimi, 207), ale po pobieżnym sprawdzeniu mogę powiedzieć, ze kilku brakuje w wersji papierowej, a na płycie nie ma choćby jednego z wniosku z roku 2012. Przyjmuję, że na chwilę obecną jest ich 210-211.
Dziś dostałem także protokół z KM z Opola, w którym to podjęto kwestię scalania i trzeba teraz podjąć analizę, czy AP w Opolu powiela tam swoje stanowisko do wcześniejszych wniosków, czy są to może nowe pomysły na scalenie, a zatem będą i nowe wnioski.

Cytat: Hanna Staszewska
Na 3 posiedzeniach były opiniowane wnioski, a na pozostałych co?
M.in. uzgadniali pewne wytyczne, którymi należy się kierować przy ich opiniowaniu czy też dokonywali przydziału wniosków do przedstawienia wniosku przez jednego z członków Zespołu. Niestety, z niektórych posiedzeń zachowały się tylko listy obecności, protokołów nadal szukamy.

Cytat: Hanna Staszewska
Naczelny Dyrektor podjął 3 decyzje o scaleniu zespołów, ale tych zespołów nie scalono? Co to znaczy: że archiwa nie wykonały decyzji Naczelnego Dyrektora? Czy archiwa w ogóle te decyzje otrzymały?
Sprawdzę czy jest pieczątka wychodząca, ale myślę że tak. Zatem decyzje poszły, a co dalej? Myślę, że przy okazji kolejnej odpowiedzi na inny wniosek zawrze się te kilka zdań aby archiwum informowało każdorazowo o przebiegu procesu scalenia.

Marcin Kapała

Zastanawiam się na prawomocnością wytycznych opisanych w Zarządzeniu nr 8 NDAP. Zasada poszanowania historycznie ukształtowanego zasobu wynika przecież wprost z ustawy archiwalnej. Każda zmiana w podziale terytorialnym ap-ów może skutkować problemami scaleniowymi. Biorąc pod uwagę historyczne zaszłości skala problemu jest pewnie bardzo duża. Ambicje archiwów powinny być mniej istotnie niż potrzeby użytkowników, a w ich przypadku najbardziej ważne jest scalenie ewidencyjne, niech to będą nawet linki w Szukaju. W tym celu konieczne jest opanowanie rozproszonej informacji archiwalnej - migracja danych z wszystkich archiwów do ZoSIA i rekonwersja danych, które w archiwalnych pomocach informatycznych się jeszcze nie znalazły. Jak wiemy wszystko jest na dobrej drodze.

Hanna Staszewska

Cytat: Marcin Kapała w Październik 22, 2016,
Ambicje archiwów powinny być mniej istotnie niż potrzeby użytkowników, a w ich przypadku najbardziej ważne jest scalenie ewidencyjne, niech to będą nawet linki w Szukaju. W tym celu konieczne jest opanowanie rozproszonej informacji archiwalnej - migracja danych z wszystkich archiwów do ZoSIA i rekonwersja danych, które w archiwalnych pomocach informatycznych się jeszcze nie znalazły. Jak wiemy wszystko jest na dobrej drodze.
Amen!

Bolek

Cytat: crashzero w Październik 20, 2016,
Cytat: Hanna Staszewska w Październik 12, 2016,
czyli tak dokładnie nie wiadomo, ile jest wniosków  :(
Dziś dostałem także protokół z KM z Opola, w którym to podjęto kwestię scalania i trzeba teraz podjąć analizę, czy AP w Opolu powiela tam swoje stanowisko do wcześniejszych wniosków, czy są to może nowe pomysły na scalenie, a zatem będą i nowe wnioski.

Mogę podpowiedzieć, że chyba dotyczy to nowych zespółów, które pojawiły się od 2010 w zasobie.
prawy obrońca lewego słupka

Zbigniew Marek

Przypadek "z życia wzięty".

W moim archiwum państwowym, w moim (proweniencyjnie, pertynencyjnie i w ogóle) zespole znajduje się jedna jednostka archiwalna, która w nim nie powinna być, a która powinna być w zespole (istniejącym) w zasobie innego archiwum państwowego. Nie wnikam dlaczego, ale tak kiedyś przez kogoś została zewidencjonowana.

Pytanie 1: Chcąc wyprostować zastałą sytuację i przekazać powyższą jednostkę do właściwego archiwum i zespołu mam stosować zapisy przedmiotowego zarządzenia (wytycznych), a jeżeli tak to jak?
Pytanie 2: Czy jest może jakaś inna droga?

Nadmienię, że:
- nie jest to osobny zespół, a tylko jedna jednostka należąca do innego zespołu, zatem nie spełnia kryteriów "zespołu rozbitego" określonych w § 1 ust. 2 wytycznych
CytatZespół przechowywany i będący w ewidencji dwóch lub więcej archiwów państwowych lub ich oddziałów zamiejscowych, jest zespołem rozbitym, niezależnie od stopnia opracowania każdej z jego części.
- nie mogę też z tej jednostki utworzyć u siebie osobnego zespołu i wtedy przekazać cały "zespół rozbity" do właściwego archiwum, bo zabrania tego § 2 wytycznych
CytatNie należy tworzyć i przejmować nowych zespołów rozbitych.

Proszę o podpowiedź ...

crash0

Powyższy problem został zgłoszony Przewodniczącej zespołu ds. rozmieszczenia zasobu archiwalnego w archiwach państwowych. Problematyka zostanie poruszona na najbliższym posiedzeniu zespołu, czyli 30 listopada. Na pewno zespół przedstawi swoja opinię.
Zbyszku, możesz podesłać mi na priv dane o tej jednostce i zespołach?

Hanna Staszewska

Bardzo prosimy o ujawnienie protokołu posiedzenia, na którym będzie to dyskutowane ;D

crash0

Protokół z posiedzenia jest w trakcie przygotowania. Obecnie trafił do jego członków z propozycja ew. uwag i korekt.
Co do samego posiedzenia to mogę powiedzieć, że zespół zaopiniował 50 wniosków, które ocenił jednomyślnie (wszystkie głosowania "za" scaleniem).
Pozostały do analizy wnioski i pisma archiwów, w których to nie doszło do porozumienia. Tych spraw jest ponad 40 i będą one przedmiotem kolejnych obrad w roku 2017 (prawdopodobnie dwudniowych).

crash0

I to trzeba zakomunikować :)
Dziś do NDAP wpłynęło pierwsze pismo, w którym to AP Poznań poinformował nas o przejęciu (scaleniu zespołów rozbitych) z AP Elbląg/Malbork
pismo zostało przesłane 24 listopada i jest pierwszy efekt :D

crash0

I jeszcze jedno zdanie podsumowujące ;)
93 pisma dot. scalenia zostały już przesłane do archiwów, kolejnych 16 powinno tam trafić do końca tego roku
W I kwartale 2017 r. archiwa otrzymają kolejne 50 pism -> efekt ostatniego posiedzenia zespołu z 30 listopada br.

crash0

crash0

Podsumowanie scaleń zespołów rozbitych do końca sierpnia 2017 r.
Na 181 wniosków - gdzie Naczelny Dyrektor wyraził zgodę na scalenie zespołów rozbitych - doszło do 31 scaleń.
Z 6 spraw dot. przekazania materiałów archiwalnych, 2 z nich zakończono.
DO tej pory jedynie AGAD zakończył proces scaleń. NAC i AP w Gorzowie Wlkp. nie mają akt do przekazania.

Hanna Staszewska

Cytat: Michał Serdyński w Wrzesień 08, 2017,
Podsumowanie scaleń zespołów rozbitych do końca sierpnia 2017 r.
Na 181 wniosków - gdzie Naczelny Dyrektor wyraził zgodę na scalenie zespołów rozbitych - doszło do 31 scaleń.
A reszta na co czeka? Mają archiwa jakies terminy wyznaczone?

Bolek

prawy obrońca lewego słupka

Kajka

A kiedy przejęcie z archiwow wyodrębnionych dokumentacji z archiwow wyodrębnionych, która zgodnie z ustawą powinna być po 50 latach przejęta przez AP?