Witam wszystkich użytkowników,
z archiwum mam styczność od kilku miesięcy. Mam problem z "podteczkami"
W JRWA
3210 Dowody księgowe B5
Tak więc mieści się tu wiele. Chcę wyodrębnić podteczki na same raporty kasowe ( dwóch różnych kas) wśród wielu innych dowodów księgowych
Komórka księgowości ma symbol F
1)
czy znak teczki kasy 1 będzie miał oznakowanie F.3210.1
kasy nr 2 F.3210.2 ?
W każdej teczce będą raporty miesięczne (chyba, że nastąpiło przekazanie kasy na czas nieobecności drugiej kasjerce - będzie mniejszy zakres niż cały miesiąc )
2) Ponadto w każdej podteczce spis spraw, czy w takiej podteczce w spisie spraw wpisuję każdy raport? Przecież to nie jest sprawa do załatwienia,
co z rubrykami w spisie spraw "od kogo wpłynęła" i "data wszczęcia sprawy" i "data ostatecznego załatwienia" wpisywać datę początkową i końcową raportu?
3) przy przekazaniu kasy na czas nieobecności sporządza się protokół przekazania, czy ten protokół uznać za "dodatek" do raportu i nie numerować go oddzielnie w spisie spraw czy wyszczególnić w osobnej pozycji?
4)w teczce matce w spisie spraw wyszczególnić każdą podteczkę?
1)F.3210.1 raporty kasowe kasy nr 1 rok 2018
2)F.3210.2 raporty kasowe kasy nr 2 rok 2018
3)F.3210.3 dowody księgowe bezgotówkowe
Poza tym w każdej podteczce spis spraw podteczki tak?
Co w takim przypadku poza spisem spraw pozostanie w teczce matce, jeśli tak posegregujemy dokumentację?
5) Dowodów bezgotówkowych będzie kilka tomów za 2018 rok. Czy opisać na teczce faktyczne daty skrajne np
01.01.2018-18.03.2018 tom I
19.03.2018-20.05.2018 tom II
czy może wg poniższego wzoru:
2018 tom I
2018 tom II
6) czy każdą fakturę na płatność bezgotówkową będę w spisie spraw traktować jako odrębną "sprawę"?
Przepraszam za ogrom pytań i proszę o wyrozumiałość dla nowicjuszki
Mariola