regały w magazynie archiwalnym

Zaczęty przez Danutka, Styczeń 15, 2019,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Danutka

Witam, planujemy  montaż regałów jezdnych w naszym magazynie archiwalnym. Zastanawiam się nad kwestią sposobu układania typowych pudeł archiwalnych, żeby wiedzieć jaki rozstaw półek zamówić. Czy kłaść pudła sposobem tak jak książki w bibliotece (bardziej w pionie) czy lepiej może kłaść pudła na tym dłuższym grzbiecie, wtedy półek można by zamontować więcej w regale, ale musiałyby być głębsze? Chodzi mi o pozyskanie jak największej liczby m.b. do użytkowania. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki :)

Danuta J. Samek

Witam, proszę przemyśleć kwestię pudeł. Może lepiej układać dokumenty w boksach? Wszystko zależy od ilości miejsca w archiwum. Jeśli miejsca jest dużo - lepsze są boksy - bo są bardziej funkcjonalne. Jeśli miejsca jest bardzo mało - niektórzy układają teczki opisywane na grzbietach. Proszę nie robić tak głębokich półek, bo obsługa tego będzie fizycznie bardzo utrudniona. Ja mam wąskie półki, układam boksy plecami do siebie na jednej i drugiej stronie stelaża, Broń boże mieć dokumenty w dwóch rzędach - jeden za drugim. Proszę pamiętać, że regały muszą być montowane prostopadle do oświetlenia sufitowego, inaczej będzie sobie pani zasłaniać światło. Pozdrawiam, djs

Pozdrawiam
Danuta J. Samek

Rovan

Cytat
żeby wiedzieć jaki rozstaw półek zamówić
Większość dostępnych na rynku regałów jezdnych jest wyposażona w półki o zmiennym rozstawie. Użytkownik może dowolnie regulować rozstaw półek, dostosowując go do aktualnych potrzeb.

Jarek

Firmy dostarczające i montujące regały oferują często darmowe obmiary i projektowanie zabudowy regałami konkretnych pomieszczeń wg zadanych parametrów. Ja bym się w głębokie półki nie bawił ale możesz poprosić o projekt w dwóch wersjach.
Jarek Orszulak