Aktualności:

21 Rocznica IFAR - króciutka refleksja rocznicowa... --> http://www.ifar.pl/index.php/topic,5040.0.html

Menu główne

Karty Reformy Rolnej

Zaczęty przez ewelina_907, Maj 09, 2023,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ewelina_907

Czy ktoś kiedykolwiek  miał styczność z takimi kartami?? Jaką nadac kategorie i jak zaklasyfikowac? :)

Leksandra

Kategoria A, Perełka, akta powojenne i z ciekawego zakresu tematycznego. Archiwum Państwowe będzie zadowolone :)

ewelina_907

Aż się boję tego co powiedzą w Archiwum :) a wiesz może jak je zaklasyfikować?

Leksandra

Kiedyś było takie hasło "Przekazywanie terenów, sprzedaż, dzierżawy wieczyste" to było w wykazie akt z 1975 roku, myślę, że można je wykorzystać, uzupełniając o informacje że to reforma rolna. Ja często również tytułowałam takie teczki -"Stan prawny nieruchomości" Bo znaku spraw, jak nie było to się nie nadaje, poza tym sama karta (przypuszczam) była drukiem finansowym, ale na swoją wartość historyczną jest materiałem archiwalnym.

ewelina_907

Dziękuje :)

Rozumiem, że skoro jest to z roku 1940 to trzeba oddać do Archiwum Państwowego? :)

JMarcin

Ze swojej strony powiem, że dostałem z AP wytyczne, aby przekazać wszystko przed 1990 r. bez względu na kategorię.

Bolek

Wygląda to na podatek gruntowy. Ale jak tutaj napisano zakwalifikuj to jako kat. A i przekaż do archiwum państwowego. Zwróć tylko uwagę na właściwego aktotwórcę bo na pewno nie będzie to urząd gminy.
prawy obrońca lewego słupka

Jarek

To karta rozliczenia rat należności za nadział ziemi z reformy rolnej, z potwierdzeniem spłacenia całości, nie podatki (płacenie podatków nigdy się nie kończy  :) ).
Jarek Orszulak

ewelina_907

jak to zaklasyfikowac? bedzie to kategoria A?

Bolek

Jak najbardziej. Dokumentacja wygląda mi na wytworzoną przez Powiatowy Urząd Ziemski ale po jednym zdjęciu trudno coś wywiedzieć.
W razie wątpliwości poproś miejscowe AP o rozpoznanie (ekspertyzę).
prawy obrońca lewego słupka