Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Przejąłem archiwum zakładowe

Zaczęty przez Falmar, Lipiec 25, 2018,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Falmar

Czytałem. Wnioskuję, że wszelkie zmiany nanoszę na spisach oryginalnych

Falmar

Dzień dobry wszystkim,

Potrzebuję Waszej pomocy.

Zastanawiam się jak archiwizować dokumenty, które leżą jeszcze w komórkach organizacyjnych z roku na przykład 2012.
Otóż w roku 2012 obowiązywał u nas inny formularz spisu spraw, inne JRWA. Komórki pytają mnie czy archiwizować to według tego co obowiązywało w roku 2012, a potem poprawiać przy weryfikacji czy według tego JRWA, które obowiązuje dzisiaj. Na logikę myślę, że należałoby zakwalifikować to w oparciu o obowiązujące przepisy, żeby nie wykonywać pracy podwójnie, ale wolę się upewnić?

metricisRegninotarii

Obawiam się, iż jeśli jakiś przepis nie stanowi inaczej to np. oznaczenia na teczkach, tj. przyporządkowanie do klas rzeczowych oraz elementy opisu teczki powinny odpowiadać przepisom w dacie ich wytworzenia. Jeśli późniejsze przepisy wymagają zmiany okresu przechowywania lub kategorii archiwalnej to komórka organizacyjna zdająca akta powinno dokonać stosownych zmian przed przekazaniem akt.

Bolek

CytatZastanawiam się jak archiwizować dokumenty, które leżą jeszcze w komórkach organizacyjnych z roku na przykład 2012.
Otóż w roku 2012 obowiązywał u nas inny formularz spisu spraw, inne JRWA. Komórki pytają mnie czy archiwizować to według tego co obowiązywało w roku 2012, a potem poprawiać przy weryfikacji czy według tego JRWA, które obowiązuje dzisiaj. Na logikę myślę, że należałoby zakwalifikować to w oparciu o obowiązujące przepisy, żeby nie wykonywać pracy podwójnie, ale wolę się upewnić?
Z tego co tutaj pisałeś nowe przepisy w twojej jednostce obowiązują od 2014 roku. Zatem dokumentacja wytworzona przed tym rokiem ma hasła i symbole zgodne z jednolitym rzeczowym wykazem akt obowiązującym w momencie wytworzenia tych akt, natomiast kategorię archiwalną powinna mieć dostosowaną do tego obowiązującego od 2014 roku. Nie wiem co to za jednostka, ale były i takie, które w przepisach nie mają obowiązku przekwalifikowania akt. Ale takich jest niewiele. Czy w zarządzeniu wprowadzającym nowe przepisy kancelaryjno-archiwalne masz 5 -letni termin przekwalifikowania dokumentacji, czy tylko jest o tym mowa bez z góry narzuconego terminu. Jeśli to drugie to przekwalifikowanie możesz dokonywać np. w momencie brakowania dokumentacji. Jednak lepiej zbyt długo z tym nie zwlekać. Z komórek zaległą dokumentację przejmuj już przekwalifikowaną i uporządkowaną według obowiązującej instrukcji archiwalnej. Nie daj sobie wcisnąć nieuporządkowanej dokumentacji.
prawy obrońca lewego słupka

Falmar

Cytat: Bolek w Wrzesień 19, 2018,
CytatZastanawiam się jak archiwizować dokumenty, które leżą jeszcze w komórkach organizacyjnych z roku na przykład 2012.
Z tego co tutaj pisałeś nowe przepisy w twojej jednostce obowiązują od 2014 roku. Zatem dokumentacja wytworzona przed tym rokiem ma hasła i symbole zgodne z jednolitym rzeczowym wykazem akt obowiązującym w momencie wytworzenia tych akt, natomiast kategorię archiwalną powinna mieć dostosowaną do tego obowiązującego od 2014 roku. Nie wiem co to za jednostka, ale były i takie, które w przepisach nie mają obowiązku przekwalifikowania akt. Ale takich jest niewiele. Czy w zarządzeniu wprowadzającym nowe przepisy kancelaryjno-archiwalne masz 5 -letni termin przekwalifikowania dokumentacji, czy tylko jest o tym mowa bez z góry narzuconego terminu. Jeśli to drugie to przekwalifikowanie możesz dokonywać np. w momencie brakowania dokumentacji. Jednak lepiej zbyt długo z tym nie zwlekać. Z komórek zaległą dokumentację przejmuj już przekwalifikowaną i uporządkowaną według obowiązującej instrukcji archiwalnej. Nie daj sobie wcisnąć nieuporządkowanej dokumentacji.

Nowe przepisy obowiązują od 1 stycznia 2015 roku. Zarządzenie pojawiło się w połowie 2014 roku, jednak w życie weszło 1 stycznia 2015.
Poprzedni archiwista po którejś kontroli z AP w 2014 roku dostał w zaleceniach 3 letni termin na przeprowadzenie weryfikacji dokumentacji. Można się domyślic, ze temat nie został ruszony przez 3 lata.
Na koniec 2017 była kolejna kontrola, po kontroli mój poprzednik zwiał, a mi AP dało niecałe 2 lata na przeprowadzenie weryfikacji. To tak po krótce. Wszystkiego dowiedziałem się kilka dni po objęciu stanowiska. Tak po krótce to wygląda :)

konfi

Dzień dobry. Rozpoczęłam pracę w archiwum zakładowym, którego zasób leżał odłogiem. Rozpoczęłam od akt osobowych z lat 40. i 50. ubiegłego wieku, które chcę przygotować do ekspertyzy. Często w teczkach znajdują się dokumenty sporządzone na maszynie w 2-5 egzemplarzach, wszystkie opieczętowane i podpisane, czyli niczym się nie różnią. Czy powinnam pozostawić jeden z nich, a pozostałe uznać za wtórniki i usunąć z teczek?

W aktach osobowych jest sporo dokumentów, których wg JRWA nie powinno tam być - karty wynagrodzeń, zaświadczenia o uczęszczaniu dzieci pracowników do szkoły, prośby o dopłaty do posiłków, usprawiedliwienia nieobecności w pracy "bo zjadłam pomidory z puszki i dostałam niestrawności" itp. Karty wynagrodzeń powinny być w dokumentach księgowych, ale co zrobić z pozostałymi?

Jestem pewna, że AP przejmie część tych akt, jako że dotyczą one osób ważnych dla historii miasta i powstają na ich temat monografie.
Prosiłabym o pomoc w rozwianiu wątpliwości.

muniekdm

Jeśli te akta osobowe podlegają ekspertyzie to ja bym narazie nic z nimi nie robił. Niech AP się wypowie w tym temacie.

Bolek

prawy obrońca lewego słupka