Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Teczki w Archiwum Zakładowym

Zaczęty przez kkk, Lipiec 16, 2018,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kkk

Chciałbym się zorientować, czy praktykowane jest (dopuszczalne) przyjmowanie do Archiwum Zakładowego dokumentację kategorii czasowej B w segregatorach ?

stany

Moje AP - pytałem, nie zgodzili się na przyjmowanie w segregatorach.

Rovan

Z mojego i znajomych archiwistów doświadczenia wynika, że część archiwów (np. AAN, AP w Warszawie) dopuszcza segregatory dla dokumentacji o kat. nie wyższej niż B10

Kajka

W instrukcji kancelaryjej jest wyraznie zapisane "teczki wiazane". Potwierdzam AAN zgadza się na segregator. Tylko później przy przekwalifikowania gdy trzeba porządkować to zmienia sie ilosc teczek/tomów gdy trzeba podzielisz 10 cm segregator.

Zbigniew Marek

Cytat: Kajka w Lipiec 17, 2018,
Tylko później przy przekwalifikowania gdy trzeba porządkować to zmienia sie ilosc teczek/tomów gdy trzeba podzielisz 10 cm segregator.
I jak przejmiesz droga/i archiwistko/o w segregatorze to później Ty powyższe czynności będziesz musiał/a wykonać wraz ze zmianami w ewidencji zasobu archiwum zakładowego. Wybór należy do Ciebie ... :)
A jeżeli "podpadasz" pod rozporządzenie z 2011 lub masz podobny zapis w swoich normatywach to musisz mieć "teczki wiązane".

Wydaje się, że "dopuszczenie" przez niektóre ap-y istnienia w az segregatorów dotyczy dokumentacji "dawniej" przekazanej, a nie przekazywanej na bieżąco.

Rovan

Przekwalifikowanie akt w AZ do kat. A i tak wiąże się z koniecznością sporządzenia nowego spisu z/o więc jednoczesna zmiana liczby teczek/tomów jest marginalnym problemem. Znaczenie bardziej czasochłonne jest usuwanie metalowych/plastikowych elementów oraz paginacja.
Nie wiem jak inne AP ale zarówno AAN jak i APW akceptuje segregatory również w odniesieniu do dokumentacji aktualnie przekazywanej do AZ.
Co więcej, znam kilka stołecznych instytucji, w których dokumentacja w segregatorach stanowi ok. 80% całego zasobu oraz ok 80-90% wszystkich bieżących przekazań.

Natomiast osobiście jestem przeciwnikiem stosowania segregatorów w AZ nawet w odniesieniu do dokumentacji o krótkim okresie przechowywania. Po prostu zajmują zbyt wiele miejsca.