Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Zwrot podatku akcyzowego? 3153? czy 3032?

Zaczęty przez archug, Listopad 21, 2017,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

archug

3153 czy 3032 ? Zwrot podatku akcyzowego? z którego znaku sprawy korzystacie?

paco1987

archug

Tak robią, jednak zamieszała mi pewna pani z AP, że ma być 3032?

Bolek

Sprawdź Informację nr 3 dostępną na stronie NDAP.
prawy obrońca lewego słupka

paco1987

Cytat: archug w Listopad 22, 2017,
Tak robią, jednak zamieszała mi pewna pani z AP, że ma być 3032?
Pani z AP może sobie pogadać, podlega ona NDAP, która wydała informację nr 3, którą podpiąłem powyżej. Zatem bez żadnych wątpliwości 3153.

archug

Dziękuję!
A może mi podpowiecie co do takiej tematyki, już zadałam pytanie w innym wątku ale nikt nie zabiera głosu :(
Sprzedaż drzewa, asyganty?
Mamy kilkanaście miejscowości, w których są lasy a w związku z tym sołtysi sprzedają drzewo mieszkańcom, wystawiają asygnaty. Wychodzi to z 6872 ! BE5 Niestety dział w jrzwa dotyczący lasów jest zadaniem dla powiatu, a to gminy maja takie zdania! W takim razie gmina z czego ma to wypuścić?

paco1987

Może 3152 Dochody z majątku Skarbu Państwa?

Jarek

Jarek Orszulak

archug

MarcinP

A ja włożę kij w mrowisko! Rejestrowałbym pod 3032, ponieważ hasło klasyfikacyjne jest bardziej adekwatne do tej dokumentacji: "Rozliczanie dochodów, wydatków, subwencji i dotacji". Dokumentacja powyższa to przecież rozliczanie zwrotów podatku akcyzowego. W obu przypadkach mamy na szczęście kat. B5. Dodam, że informacje publikowane na stronach NDAP nie są prawnie wiążące. NDAP nie ma nawet wprost możliwości egzekwowania przestrzegania tych informacji - kontrolować Was będzie AP, które działa w imieniu naczelnego dyrektora i to właśnie AP ostatecznie stwierdza, jak należy z dokumentacją postąpić.

archug

Brak komunikacji? O co chodzi?
Fakt 3032 to adekwatne do zadania jakie się robi, a NDAP publikuje/rozsyła informacje, że ma być 3153!

archug

MarcinP pytanie do Ciebie?
Zadałam kiedyś pytanie jak rozwiązać sprawę sprzedaży drzewa-asygnaty. "Gospodarka leśna-sprzedaż drzewa/asygnaty/
U nas wychodzi to z 6872?
Właściwie wszystko co nas dotyczy i kiedyś nie mieliśmy z tym problemu dzisiaj w jrzwa są to zadania tylko dla powiatu!
I tak asygnaty kwity za sprzedaż drzewa to 6872?

MarcinP

Nie znam tematu asygnat. Na podstawie jakich przepisów jest realizowane to zadanie gminy? Żeby odnieść się do pytania, potrzebuję znać podstawę prawną i mieć informację, czego dokładnie sprawy dotyczą (czy gmina wystawia asygnaty/zezwala na wyrąb lasu?).

Jarek

Cytat: MarcinP w Listopad 26, 2017,
A ja włożę kij w mrowisko! Rejestrowałbym pod 3032, ponieważ hasło klasyfikacyjne jest bardziej adekwatne do tej dokumentacji: "Rozliczanie dochodów, wydatków, subwencji i dotacji". Dokumentacja powyższa to przecież rozliczanie zwrotów podatku akcyzowego. W obu przypadkach mamy na szczęście kat. B5. Dodam, że informacje publikowane na stronach NDAP nie są prawnie wiążące. NDAP nie ma nawet wprost możliwości egzekwowania przestrzegania tych informacji - kontrolować Was będzie AP, które działa w imieniu naczelnego dyrektora i to właśnie AP ostatecznie stwierdza, jak należy z dokumentacją postąpić.

To czy informacje NDAP są wiążące to nie jest argument za używaniem klasy 3032. Co ma klasa dotycząca realizacji budżetu do dotacji w postaci zwrotu podatku akcyzowego?
Jarek Orszulak

MarcinP

Klasa dotyczy rozliczania dotacji (w tym w postaci zwrotu podatku akcyzowego). Realizacja budżetu obejmuje również wydatki ponoszone w ramach uzyskanych dotacji. Wszelkie pozyskane dotacje powodują zmiany budżetu. Rozliczenia dotacji jak najbardziej wiążą się z rozdysponowywaniem/rozliczaniem środków w ramach dotacji.