W całej tej różnorodności trudno dostrzec wiele spójności... Ale skoro jeden portal jest niemożliwy. Nie do końca jestem za tym, żeby podmioty jednej sieci tworzyły coś indywidualnie. To są dodatkowo wydane pieniądze z budżetu.
Ciągle się o tych pieniądzach mówi, a ja chyba z innego świata pochodzę... Tworząc jezuicka13.pl słyszałem o pieniądzach z budżetu, tworząc inne portale dla AP Lublin też gdzieś to padało... a cała ciekawostka polega na tym, że żadnych pieniędzy za to nie wziąłem, a nawet swoje własne np. na domenę, czy na zakup szablonu za kilkaset złotych wydawałem, których żaden wspomniany "budżet" mi nie oddał... Uprzedzę, że robiłem te strony zawsze poza czasem pracy... to się PASJA nazywało - były takie czasy, że pasją się żyło zanim archiwum je zabiło
Ostatnim z moich projektów był portal gromadzący całość archiwów, wszystko to co na stronie Naczelnej i poszczególnych archiwów... Taka strona Naczelnej razy trochę lepiej i w odpowiedzi na realne zapotrzebowanie... i pewnie by doszło do skutku, ale wobec śmierci pasji dałem sobie spokój.
W międzyczasie, w czasie pracy nad tym, odkryłem parę niefajnych rzeczy na stronach APów, istotnych wad w szablonie Polskiej Akademii Dostępności, z którymi APy muszą się, niestety, mierzyć. Ale to już tak nawiasem tylko, na marginesie, bo to mało ważne...