Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Jak archiwa uczczą 100-lecie odzyskania Niepodległości?

Zaczęty przez Hanna Staszewska, Sierpień 16, 2017,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Hanna Staszewska

Koledzy, czy możemy wrócić do właściwego tematu?

Marcin Kapała wspomniał o filmie IPN "Niezwyciężeni". Oczywiście film jest super, jak najbardziej bierzmy przykład :)
Na początek proponuję zrobić parę filmików (z dobrym podkładem muzycznym) w oparciu o nasze materiały, tak jak zrobił to NAC, wykorzystując fotografie kawalerii z II Rzeczypospolitej Narcyza Witczaka-Witaczyńskiego "Jeźdźcy Niepodległej" https://www.youtube.com/watch?v=jfBnmAOwNrc

Moim zdaniem świetne!

oinophlygos

Ależ nikt nie unika właściwego tematu, prócz Pani, która zdaje się nie zauważać powtarzanego przeze mnie pytania.
Pozdrawiam serdecznie.

archaik

Dzisiaj zgłoszono pomysł organizacji meczu piłki nożnej Polska kontra reszta świata (Messi, Ronaldo itp.) za rok , 11 listopada. Archiwa mogą zorganizować z tej okazji wystawę na Stadionie Narodowym. Na bilety nie wiadomo czy będzie nas stać. Ale taki bilet do kolekcji materiałów ulotnych .... I inne okazy też warto zbierać.

sirsilis

Hanna Staszewska

Wracam do tematu. 8)
Co robią archiwa w 100-lecie odzyskania niepodległości?

Powtarzam: nie interesują mnie mało ciekawe wizualnie (oględnie mówiąc) wystawy planszowe ze skanami naszych dokumentów.
Niestety, nic ciekawego nie obserwuję, a brak koordynacyjnej roli NDAP jest porażający. Szkoda, że nie pomyślano chociażby o zakładce specjalnej na stronie NDAP, gdzie archiwalne inicjatywy byłyby zgromadzone w jednym miejscu (jest za to zakładka ?Wielka Wojna?). Chociaż strona NDAP jaka jest każdy widzi? >:(

Jak na razie najciekawszą inicjatywą apów moim zdaniem jest konkurs NAC na Fb i TT ?Wybierz 100 zdjęć na 100 lat niepodległości?, który zakończy się wydaniem albumu. Świetny pomysł, sama klikam i wybieram zdjęcia. :)

Muzea robią świetne wystawy (Wyspiański w Krakowie, Paderewski w MN w Warszawie, Zachęta itd.).

Przyjrzałam się ofercie edukacyjnej IPN i bardzo mi się ona podoba: teki edukacyjne https://ipn.gov.pl/pl/publikacje/teki-edukacyjne , edukacyjne paczki historyczne na różne tematy https://ipn.gov.pl/pl/aktualnosci/46978,Edukacyjna-Paczka-Historyczna-rejestracja-zakonczona.html
Wiem, wiem, zaraz będzie o budżecie IPN... Ale przypominam, że archiwa też mają budżet na działania edukacyjne i popularyzatorskie, a wiele fajnych rzeczy można zrobić bez wielkich kosztów, potrzebny jest po prostu dobry pomysł?
I koordynacja NDAP, aż się prosi żeby ktoś to wreszcie ogarnął...

Jarek

Cytat: Hanna Staszewska w Marzec 11, 2018,
Powtarzam: nie interesują mnie mało ciekawe wizualnie (oględnie mówiąc) wystawy planszowe ze skanami naszych dokumentów.

Archiwa już chwaliły się curiosami - czyli często muzealiami  :) A z kolei przedsięwzięcie pod wdzięczną nazwą Ochotnicza Straż Archiwalna organizuje muzeum ...
Ale takie to już chyba czasy - ostatnio gazownia chciała mi sprzedawać prąd a elektrownia węgiel  :D

Cytat: Hanna Staszewska w Marzec 11, 2018,
Jak na razie najciekawszą inicjatywą apów moim zdaniem jest konkurs NAC na Fb i TT ?Wybierz 100 zdjęć na 100 lat niepodległości?, który zakończy się wydaniem albumu. Świetny pomysł, sama klikam i wybieram zdjęcia. :)

Temu konkursowi towarzyszy inicjatywa polegająca na cyklicznym publikowaniu pytań, zachęcaniu do wysyłaniu komentarzy i wybieraniu najlepszego. Niestety, pytania są na poziomie "a kogo najbardziej kochasz - mamę czy tatę?"  :-[
Przykład pytania: Każda epoka charakteryzuje się swoim niepowtarzalnym klimatem. W której żyło by Ci się najlepiej i dlaczego? Przychodzi mi na myśl odpowiedź w rodzaju: epoka? późny trias, dlaczego? bo było wtedy ciepło.  :(
Pytania nie odnoszą się do konkretnych zdjęć.
Zdanie Komu byś najbardziej podziękował za wkład w polską kulturę i sztukę na przełomie okresu międzywojennego? może co najwyżej podnieść ciśnienie poloniście.
Jest mi przykro kiedy widzę coś takiego - bo lubię NAC, bo zasób NAC to wizytówka archiwów, bo sam lubię historyczne zdjęcia i lubię wiedzieć co przedstawiają, kto i po co je zrobił, lubię też konkursy i zagadki związane ze zdjęciami. Naprawdę nie dało się lepiej?
Jarek Orszulak

Hanna Staszewska

Jarku, pracowicie klikam co tydzień biorąc udział w konkursie, ale tych pytań nawet nie zauważyłam :D :D :D
A faktycznie są porażające :D :D :D